c S
Prešiček po dobrih štirih mesecih zapušča vodenje kulturnega ministrstva 29.01.2019 07:19 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Premier Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. Čeprav ministru priznava nekatere dosežke in voljo za reševanje stvari, pa ocenjuje, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej. Zato želi, da z ministrom odideta tudi oba državna sekretarja.

Prešiček je svoj odstop predsedniku vlade ponudil v nedeljo, potem ko je bil v minulih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, nanj pa so leteli tudi očitki o zlorabi položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij.

Slednje je tudi priznal, medtem ko je šikaniranje podrejenih zanikal. V pismu, s katerim je v nedeljo premierju ponudil odstop, je zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal, ne more dopustiti, saj da ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.

V pismu je izpostavil tudi dosežke v času njegovega vodenja ministrstva za kulturo. Na nekatere je danes spomnil tudi Šarec: Prešiček je dosegel zvišanje proračuna za kulturo in "premaknil zadeve, ki so dolgo stale". Pripravil je namreč razpis, na katerega se je čakalo deset let, Maistrova knjižnica, ki se nahaja v Univerzitetni knjižnici Maribor, pa je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

A je premier kljub temu sprejel ponujeni odstop, kot je pojasnil, predvsem zaradi umirjanja situacije na ministrstvu in vrnitve nekega normalnega stanja. Po njegovih besedah pa bo potrebnega veliko dela in veliko samorefleksije, zakaj so odnosi na ministrstvu tako skrhani.

"Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti tudi vase in ugotoviti, kaj je narobe na tem ministrstvu, da že vsa leta poslušamo o skrhanih odnosih, da se zadeve ne premikajo in da so pripeljale celo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra," je dejal Šarec.

Situacijo bo moralo urediti novo vodstvo, je poudaril in izrazil željo, da mu stranka SD, iz vrst katere je tudi Prešiček, čim prej predstavi novega kandidata za ministra za kulturo in tudi za oba državna sekretarja na tem ministrstvu.

V SD po besedah strankinega predsednika Dejana Židana že danes začenjajo z vsemi opravili, ki so potrebna za imenovanje novega ministra ali ministrice. Kot je v izjavi novinarjem pred sejo DZ dejal Židan, odločitev premierja, da sprejme ponujeni odstop Prešička, spoštujejo. Slednjemu pa se zahvaljujejo za dejanja in ukrepe, "ki ponovno izboljšujejo položaj kulture v Sloveniji in jo postavljajo na mesto v družbi, ki ji pripada".

Tudi v ostalih koalicijskih strankah Šarčevo odločitev spoštujejo. Nekateri koalicijski partnerji pa so ob tem še poudarili, da je treba raziskati razmere na ministrstvu in jih razčistiti tudi v korist razvoja kulture v Sloveniji.

V opoziciji so se na Prešičkov odstop odzvali različno. V SDS odstopa ne komentirajo, v NSi so ga ocenili kot razumno potezo. Za Levico je že to, da je prevažal inštrumente s službenim vozilom, dovolj velik razlog za dvom o njegovih etičnih in moralnih načelih. Medtem pa v SNS Prešička ne bi razrešili, ampak bi prečistili ministrstvo.

S sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo so sporočili, da Šarčevo odločitev, da sprejme odstop ministra, razumejo kot pomoč in prvi korak k urejanju razmer na ministrstvu. "Gotovo se moramo za boljše odnose potruditi predvsem sami, vendar sta za to pomembna razumevanje in podpora vodstva," so zapisali in dodali, da je med sodelavci nastopilo olajšanje.

V Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije menijo, da sam odstop ministra, ki s tega položaja odhaja po nekaj več kot štirih mesecih, ne bo dovolj, in od novega vodstva pričakujejo ureditev razmer tako na ministrstvu kot širše v kulturi.

Medtem pa nekateri kulturniki, ki so v preteklih dneh javno stopili na ministrovo stran, premierjevo odločitev obžalujejo, med njimi vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik in vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš.

Odzval se je tudi Nacionalni svet za kulturo. Kot je zapisala njegova predsednica Uršula Cetinski, jih je po človeški plati dogajanje v zadnjem tednu, povezano s kulturno politiko, močno prizadelo. Podatki o zvišanju javnih sredstev so jih namreč ravno navdali z optimizmom, da bomo v Sloveniji glede družbenega odnosa do kulture odprli novo, drugačno poglavje.

V novinarskih organizacijah pa se bojijo, da se bo zaradi menjave ministra za kulturo Dejana Prešička sprejetje novele zakona o medijih zavleklo.

Predsednik vlade mora v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu ministra pa se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil DZ na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.