c S
Skupina arhitektov za nov razpis za idejno zasnovo slovenskega paviljona na Expo 2020 29.01.2019 07:19 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Skupina arhitektov je na predsednika vlade Marjana Šarca in ministre v vladi naslovila odprto pismo, v katerem opozarjajo na po njihovem mnenju netransparentno in nestrokovno izvedbo razpisa za zbiranje ponudb za idejno zasnovo slovenskega paviljona na Expo 2020. Prepričani so, da je treba razpis razveljaviti in objaviti novega.

Pod odprto pismo se je podpisalo 60 arhitektov, tudi nekateri predavatelji s fakultete, v njem pa pojasnjujejo, da je predstavitev držav na svetovni razstavi Expo ena ključnih priložnosti vsake vlade za prikaz splošne vizije, stanja in nazorov v državi.

"Zato mora biti cilj natečaja za izvedbo nacionalnega paviljona ponuditi najboljšim arhitektom in oblikovalcem posamezne države možnost globokega premisleka, da v okviru danih možnosti lokacije in investicije zasnujejo vrhunsko arhitekturno rešitev, ki predstavlja dosežke in ambicije posamezne države," so navedli.

Po temeljitem pregledu besedila razpisa arhitekti ugotavljajo, da gre za nekritično zastavljen javni razpis z neprimerno kratkim rokom za izdelavo projekta, ki je dolg le tri tedne. "Nikakor ne gre za javni arhitekturni natečaj, temveč za zbiranje ponudb z neznano oz. neimenovano (ne)strokovno žirijo in banalnimi, strokovno vprašljivimi merili ocenjevanja idejne zasnove in ponudbe," so dodali.

Arhitekti, podpisani pod odprto pismo, menijo, da mora Slovenija končno prekiniti nestrokovne in netransparentne prakse načinov predstavitve države na mednarodnih prireditvah, kakršna je svetovna razstava Expo.

"Slovenija ima vrsto lokalno in mednarodno uveljavljenih arhitektov ter serijo ambicioznih mlajših arhitektov, ki so znotraj danih finančnih in prostorskih omejitev sposobni oblikovati vrhunski paviljon - paviljon, ki je skladen z ambicijami vlade in vseh prebivalcev Slovenije ter predstavlja Slovenijo kot napredno, trajnostno in inovativno državo," so dodali.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namreč do 12. februarja zbira ponudbe za izdelavo idejne zasnove za slovenski paviljon, s katerim se bo Slovenija prihodnje leto predstavljala na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Povabilo k oddaji ponudb za idejno zasnovo so objavili 23. januarja na svoji spletni strani med javnimi naročili.