c S
Ptujski proračun po prvi potrditvi v enomesečni javni razpravi 29.01.2019 07:19 Ptuj, 28. januarja (STA) - Ptujski mestni svetniki so na današnji seji podprli osnutek proračuna za leto 2019, ki bo zdaj pred drugim branjem šel v mesec dni dolgo javno obravnavo. Nova mestna uprava pod vodstvom županje Nuške Gajšek ga je zakoličila pri 32,3 milijona evrov. Predvideva 31,2 milijona odhodkov in 29,9 milijona prihodkov ter 1,7 milijona evrov zadolževanja.

V prvi obravnavi potrjeni dokument vključuje tudi dobrih 3,7 milijona evrov evropskega denarja, ki bo večinoma namenjen prenovi mestne tržnice, za katero je sicer skupaj v predlogu letos namenjenih 4,86 milijona evrov.

Na odhodkovni strani je za investicije trenutno namenjenih 9,3 milijona evrov, še dobra 2,2 milijona pa za investicijske transferje. Proračunski primanjkljaj bodo reševali z zadolževanjem, ob za zdaj načrtovanih odhodkih pa želijo na ptujski občini dober milijon evrov dodati za odplačilo preteklega dolga.

Kot je po potrditvi osnutka povedala Gajškova, je v njem manj njenega vpliva, kot bi si želela sama, vseeno pa jim je nekatere želje le uspelo vključiti vanj. Vseeno verjame, da bo, tako kot je bilo vidno že iz današnje razprave, v naslednjem mesecu dni potrebno za dokončno uskladitev še veliko sedeti s predstavniki ostalih svetniških skupin.

"Pričakujem kar pestro razpravo, saj je želja vedno več kot je manevrskega prostora v proračunu. Občine smo finančno podhranjene, kar se na koncu vedno izkaže predvsem v investicijskem delu, od katerega si vsak želi svoj kos pogače. Tukaj bo zato potrebno veliko spretnosti, dogovarjanja in predvsem zelo veliko kompromisov," je dejala županja in drugo obravnavo napovedala za marčevsko sejo.

Med investicijskimi postavkami, ki so se že znašle v osnutku, je Gajškova izpostavila denar za kolesarske poti in nujno obnovo cestne infrastrukture, začetna sredstva za projekt arheološkega muzej ter denar za nujno potrebno prenovo Osnovne šole Mladika. Daleč največ denarja bo namenjenega prenovi mestne tržnice, kar je projekt, ki ga je podedovala od prejšnje mestne oblasti.

Predstavniki večine svetniških skupin so ocenili, da je osnutek primeren za nadaljnjo obravnavo in ga tudi podprli, hkrati pa napovedali trda pogajanja za uveljavitev svojih idej pred dokončno potrditvijo proračuna.

Edini, ki so že zdaj nasprotovali predlogu, so bili v Listi za Ptuj, ki je doslej vodila ptujsko občino. Vodjo njihove svetniške skupine in donedavnega podžupana Gorazda Oreška je najbolj motilo, da so iz osnutka izločili subvencijo komunalnega prispevka za mlade družine, prav tako bi morali nekaj več denarja nameniti za kompleks Turnišče. Glede subvencije je županja pojasnila, da za zdaj ni pravne podlage za delitev tovrstnih sredstev, saj je najprej potrebno pripraviti potreben odlok.

Sicer pa je ptujski mestni svet danes skoraj več časa kot proračunu namenil razpravi o tem, da bi po lanskem zvišanju turistične takse slednjo za polovico znižali pri gostih v kampih. Takšen predlog so na njih naslovili iz Term Ptuj, saj naj bi se bali, da bi previsoka taksa goste odvrnila od njih in bi se odločili za bivanje v nekaterih sosednjih občinah, kjer bi bil ta strošek za njih nižji. Na koncu so tesno z enim samim glasom le potrdili takšen predlog.

Ptujčane pa bo že ta mesec doletela tudi podražitev vrtca. Čeprav je Gajškova obžalovala, da mora to biti eden prvih izglasovanih ukrepov v njenem mandatu, pa je poudarila, da je država tista, ki je določila normative ter metodologijo, po kateri se izračunava cena, na koncu pa podpisala še sporazum s sindikati, ki se je zdaj odrazil neposredno v ceni.