c S
Na kratko iz gospodarstva 29.01.2019 07:19 Ljubljana, 28. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

V Sloveniji je v zadnjih tednih na spletu potekala nova raziskava finančne pismenosti. Izpolnilo jo je 8652 prebivalcev, odgovarjali pa so na pet vprašanj s področja osebnih financ. Raziskava je pokazala, da je 80 odstotkov ali več točk doseglo le 6,73 odstotka sodelujočih v raziskavi, medtem ko je 79,45 odstotka sodelujočih doseglo manj kot 60 odstotkov pravilnih odgovorov na testu, so sporočili iz Zavoda za finančno opismenjevanje Finplac.

Kamnik z okolico se je v organizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik predstavljal na eni izmed največjih poslovnih borz v mednarodni turistični industriji in vodilni borzi v Evropi za južnoameriški trg - Fitur Madrid. V petih dneh si je predstavitev Kamnika ogledalo več kot 700 obiskovalcev, tekom tedna so zanimanje pokazale številne tuje agencije in novinarji, s katerimi so potekali individualni pogovori, so sporočili iz zavoda in dodali: "Španski trg velja kot potencialni trg za Slovenijo in alpske destinacije, kamor sodi tudi Kamnik."

Ajdovska Pivovarna Pelicon je v Budimpešti za svoje temno pivo black aurora na konferenci kraft pivovarstva za celotno srednjo Evropo (CEBC) prejela nagrado za najboljše pivo celotnega dogodka (best in show) ter bronasto medaljo v kategoriji English Porter (v tej kategoriji sicer zlate in srebrne medalje niso podelili), so sporočili iz pivovarne, ki ji nagrada prinaša mednarodno prepoznavnost in potrditev, da "znamo v Sloveniji narediti odlično temno pivo".

Svet javnega zavoda Regionalna razvojna agencija Ljubljana je v soboto v časniku Dnevnik objavil javni razpis za direktorja agencije. Zainteresirani morajo med drugim imeti univerzitetno izobrazbo ali visoko strokovno s specializacijo oz. magisterijem ter osem let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta na vodilnih in vodstvenih nalogah. K prijavi je treba priložiti tudi štiriletni program razvoja dejavnosti agencije in ukrepe za dosego ciljev. Prijave bodo zbirali osem dni po objavi razpisa, izbrani kandidat pa bo imenovan za štiriletno mandatno obdobje.

Terme Snovik so v petek s prireditvijo, posvečeno petemu stebru Kneippove življenjske filozofije - zdravemu življenjskemu slogu, obeležile 17. obletnico delovanja. "Vse, kar delamo, mora prinesti veselje," je na slovesnosti dejala direktorica Term Snovik Petra Zlatoper. Po njenih besedah je bilo lansko leto za terme uspešno, število nočitev so povečali za pet odstotkov, prihodke za 12 odstotkov, uspešno pa so zaključili projekt Kneippanje. Letos bodo med drugim dali velik pomen širjenju produktov Kneipp, so sporočili iz term.

Nadzorni svet družbe Terme Dobrna je na dopisni seji, ki se je začela v petek in zaključila danes, potrdil poslovni načrt za letošnje leto, so objavili na spletni strani Ljubljanske borze.

Ljubljanska borza bo s torkom na organizirani trg uvrstila dodatnih 3456 delnic Salusa. Salus je namreč nedavno z dokapitalizacijo prišel do nekaj več kot 14.000 evrov svežega kapitala ter v ta namen izdal 3456 novih delnic. Salusov osnovni kapital družbe po novem znaša 435.550 evrov in je razdeljen na 104.375 delnic.