c S
Gorjup prepričan v nadaljnjo krepitev blagovne menjave med Slovenijo in Srbijo 29.01.2019 07:19 Beograd, 28. januarja (STA) - Slovenska gospodarska delegacija, ki na uradnem obisku v Beogradu spremlja predsednika Boruta Pahorja, je z današnjo poslovno konferenco v srbski prestolnici po besedah prvega moža GZS Boštjana Gorjupa zadovoljna. Kot je strnil za STA, so našteli rekordno število udeležencev, ob čemer je prepričan v krepitev blagovne menjave med državama.

Na poslovni konferenci v Beogradu so zabeležili rekordnih 600 udeležencev, kar je po Gorjupovih pojasnilih "nekako seštevek gostov z obeh preteklih konferenc iz Ljubljane in Beograda". V okviru konference so izpeljali tri panele, in sicer s področja digitalizacije, krožnega gospodarstva in turizma.

Kot je pojasnil Gorjup, se je v okviru panela o digitalizaciji predstavilo ogromno podjetij iz sektorja informacijske tehnologije, ki nudi storitve tako za podjetja kot tudi državno upravo. Na področju krožnega gospodarstva so bila prisotna predvsem podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo odpadkov.

"Ta so iskala stike s partnerji iz Srbije. Vsi vemo, da bo Srbija s približevanjem Evropski uniji deležna dodatnih sredstev iz Bruslja za investicije v boljšo predelavo odpadkov, in tukaj so lahko naša podjetja dober partner pri izmenjavi dobrih praks, skupnih investicij ali prodaji tehnologij," je pojasnil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Na področju turizma je bila v ospredju dobra praksa s področja glampinga. Tudi to je po Gorjupovi oceni dobra tržna niša in priložnost za investicije v Srbiji, ki jih bodo izpeljali ali Srbi sami ali pa mogoče s kakšnim partnerjem iz Slovenije.

V okviru konference so slovenski in srbski podjetniki izpeljali še 500 individualnih pogovorov. Gorjup je izpostavil, da je bil na poslovni konferenci poudarek na malih in srednjih podjetjih, ki težje pridejo na tuje trge, zato je bila ta namenjena predvsem spoznavanju. "Gre za korak naprej in prepričan sem, da se bo rezultat v prihodnje pokazal v večji menjavi," je sklenil.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je sicer intenzivno. Srbija je deseta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava že vrsto let krepko presega milijardo evrov, pri čemer Slovenija beleži občuten presežek. V letu 2017 je menjava znašala okoli 1,3 milijarde evrov, v prvih devetih mesecih lani pa se je izvoz v Srbijo povečal še za devet odstotkov, uvoz od tam pa za 26 odstotkov. Po ocenah GZS bi lahko lanska menjava presegla 1,5 milijarde evrov.

V Srbiji je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1500, od tega 800 aktivnih, ki skupaj zaposlujejo približno 25.000 ljudi. Vrednost investicij presega milijardo evrov, Srbija je med državami zahodnega Balkana najpomembnejša naložbena destinacija za slovenska podjetja.

Tudi Slovenija je vse bolj privlačna za srbske vlagatelje. Vrednost srbskih investicij v slovensko gospodarstvo presega 200 milijonov evrov, med najpomembnejšimi so Comtrade, Fructal, hotela Kempinski in Intercontinental, Letališče Portorož in Gorenjska banka, kažejo podatki GZS.