c S
Terme Lendava izčlenili iz Save Turizma, sledi prodaja 29.01.2019 07:23 Ljubljana/Lendava, 28. januarja (STA) - Skupščina družbe Sava Turizem, ki je v 99,9-odstotni lasti Save, je danes potrdila izčlenitev družbe Terme Lendava. Terme Lendava so izčlenili z namenom prodaje strateškemu kupcu - po navedbah uprave Save Turizma je najvišja ponudba znašala devet milijonov evrov, ki jo je ponudil madžarski sklad Comitatus.

Skupščina družbe Sava Turizem, na kateri je sodelovalo 99,92 odstotka kapitala, poleg glavnega delničarja še Pavel Bohinc z 0,0028 odstotka ter Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in predsednik tega združenja Kristjan Verbič s skupaj 0,00049 odstotka delnic, je soglašala s pogodbo o izčlenitvi in prevzemu, ki sta jo oktobra lani sklenili družbi Sava Turizem in Terme Lendava, ki je v 100-odstotni lasti Save Turizma.

Izpodbojno tožbo sta napovedala tako Bohinčev zastopnik kot Verbič v imenu VZMD, kaže zapisnik skupščine, objavljen na spletni strani Ajpesa.

Kot so ob sklicu skupščine pojasnili v Savi Turizmu, je izčlenitev Term Lendava - pri čemer ne bodo preneseni zdravstvene koncesije in zdravstveni delavci ter Zdravstveni center Terme Lendava Sava medical - "uresničitev strateških smernic družbe Sava Turizem v razvoj primarno najbolj perspektivnih in donosnih destinacij ter dezinvestiranje ostalih destinacij".

Član uprave Save Turizma Borut Simonič je po navedbah VZMD na skupščini povedal, da je uprava na podlagi pričakovanj nadzornega sveta in Slovenskega državnega holdinga (SDH) po izboljšanju poslovanja družbe pripravila razvojni načrt posamezne destinacije. Po teh ocenah bi Terme Lendava potrebovale 11 milijonov evrov dodatnih sredstev, da bi omogočili nadaljnjo rast poslovanja in zahtevano EBITDA-maržo.

Ob tem je poudaril, da Terme Lendava ne morejo narediti preboja ravno zaradi iztrošenosti zmogljivosti. Ker je komisija nadzornega sveta za optimizacijo poslovanja sklenila, da Terme Lendava omenjenih 11 milijonov evrov ne bodo prejele, so se v družbi odločili za postopek iskanja primernega kupca. Ob več izkazanih interesih je najvišja izpogajana ponudba znašala devet milijonov evrov, ki jo je ponudila madžarska družba Comitatus, je po navedbah VZMD dejal Simonič.

"Prodajni postopek teče že nekaj mesecev, odločanje skupščine za izčlenitev Term Lendava pa je bila ena od pogodbenih zavez," so po skupščini za STA pojasnili v Savi. Potrdili so, da sta pogodbeni stranki družba Sava Turizem in madžarski sklad Comitatus, glede podrobnosti posla, vključno s ceno, pa pravijo, da gre za poslovno skrivnost, ki je ne morejo razkriti.