c S
Vrednost brazilskega rudarskega giganta navzdol za 18 milijard dolarjev 29.01.2019 07:23 Belo Horizonte, 28. januarja (STA) - Brazilski rudarski gigant Vale je po zrušitvi rudniškega jezu danes izgubil več kot 18 milijard dolarjev tržne vrednosti. V trgovanju na borzi v Sao Paulu so njegove delnice doživele 24,5-odstoten padec, potem ko so že v petek, na dan nesreče, na borzi v New Yorku doživele osemodstoten padec. Brazilska borza je bila takrat zaradi praznika zaprta.

Tako se je trg odzval na zrušitev rudniškega jezu na jugovzhodu Brazilije v bližini mesta Belo Horizonte, ki je terjala najmanj 60 smrtnih žrtev, a se bo število najverjetneje še povečalo. Pogrešajo namreč še vedno 292 ljudi, medtem ko iskanje in reševanje otežuje deževje.

Delnice družbe Vale na newyorški borzi sicer tudi danes tonejo, tik pred zaključkom trgovanja so bile 17,5 odstotka nižje, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vale, največje rudarsko podjetje za železovo rudo na svetu, ki je imelo v lasti porušeni jez, je po nesreči najavilo zamrznitev izplačil dividend delničarjem in bonusov vodstvu, brazilske oblasti pa so zamrznile za tri milijarde dolarjev premoženja podjetja.

Vale je eden največjih rudarskih velikanov na svetu, pred njim sta anglo-avstralska konglomerata BHP in Rio Tinto. Poleg železove rude izkopava tudi nikelj, baker in druge rude. Zaposluje 76.500 ljudi v 30 državah, upravlja pa tudi hidroelektrarne, železnice, pristanišča in ladje, s čimer dostavlja svoje proizvode na trg.