c S
Zaostanki le še na ljubljanskem CSD 28.01.2019 15:30 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Premier Marjan Šarec je na seji DZ v odgovoru na vprašanje Žana Mahniča (SDS) v zvezi z zaostanki pri reševanju vlog na centrih za socialno delo pojasnil, da ima zaostanke le še ljubljanski center, in sicer mu je od 5300 vlog ostalo nerešenih še 615. Šarec se je strinjal z Mahničevim mnenjem, da dan reorganizacije centrov ni bil izbran pametno.

Poleg nepravilno izbranega dneva reorganizacije centrov za socialno delo (CSD), to je 1. oktobra, je po Šarčevih besedah dodatna težava nastala zaradi nedelovanja nadgradnje informacijskega sistema, kar je trajalo teden dni. Ob tem je pohvalil ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer, ker je takoj ukrepala ter za izplačilo štipendij in denarne socialne pomoči določila dodatni izplačilni dan.

Šarec je spomnil, da so zaposleni na CSD tudi opravljali nadurno delo, nekateri pa ga še vedno, tudi ob koncih tedna. "Iz poročil vseh 16 centrov za socialno delo izhaja, da je glavnina vlog rešena. Zaostanke ima le še ljubljanski center, vendar je ministrica Klampferjeva krajevno pristojnost za obravnavo vlog prenesla na druge centre po državi, ki niso imeli zaostankov," je pojasnil.

Ob tem je premier opozoril, da so nekatere od 615 nerešenih vlog, ki jih ima trenutno ljubljanski CSD, tudi posledica neodzivnosti upravičencev, ki še niso dopolnili vlog: "Centri odločbe večinoma izdajajo v zakonskem roku dveh mesecev od prejetja vloge, zlasti ko gre za socialne pomoči in varstveni dodatek. Prednost tako imajo socialno ogroženi."

Prav tako je Šarec napovedal, da bodo 1. marca letos na CSD uvedli nov sistem Krpan, ki bo zaposlenim olajšal delo z dokumentacijo, odobrena pa je že bila tudi kadrovska okrepitev. Zato pričakuje, da se zaostajanje z reševanjem vlog ne bo ponovilo.

Sicer so poslanci SDS so pred dnevi zahtevali sklic nujne seje parlamentarnega odbora, na kateri bi obravnavali zaostanke pri reševanju vlog na CSD. Zaostanki so po Mahničevih besedah posledica velike napake nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ki je pod prisilo ob njeni interpelaciji na hitro izvedla reorganizacijo CSD, in to kljub opozorilom o nedomišljenosti reorganizacije.

Mahnič je predlagal, da DZ opravi splošno razpravo o Šarčevem odgovoru v zvezi z zaostanki na CSD.

Ministrica Klampferjeva pa je v odgovoru na vprašanje Mojce Žnidarič (SMC) napovedala, da bodo zaostanke pri reševanju vlog v celoti odpravili do konca januarja.