c S
Grčija v izdajo prvih petletnih obveznic po izstopu iz mehanizma mednarodne pomoči 28.01.2019 14:02 Atene, 28. januarja (STA) - Grčija je začela postopek za izdajo prvih petletnih obveznic po izstopu iz mehanizma mednarodne finančne pomoči konec lanskega avgusta. Njihova vrednost še ni znana, po neuradnih podatkih pa se giba med dvema in 2,5 milijarde evrov. Nazadnje je februarja lani z izdajo sedemletnih obveznic po 3,5-odstotni obrestni meri zbrala tri milijarde evrov.

Obveznice bodo vlagateljem ponudili "v bližnji prihodnosti", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz agencije, ki upravlja z grškim javnim dolgom. Vrednosti obveznic niso razkrili.

Petletne obveznice je Grčija nazadnje izdala julija 2017 in z njimi po 4,625-odstotni obrestni meri zbrala tri milijarde evrov.

Grčija, ki jo je več let trajajoča gospodarska kriza močno prizadela, trenutno sicer nujno ne potrebuje novega denarja. Premier Aleksis Cipras je poslancem v začetku meseca zagotovil, da ima država dovolj denarja za vse svoje potrebe do prihodnjega leta. Izdaja petletnih obveznic ima tako po navedbah AFP predvsem psihološki učinek; država želi pokazati, da je na poti k trajnemu okrevanju.

Grčija je konec lanskega avgusta po osmih letih končala tretji program finančne pomoči in izstopila iz mehanizma mednarodne finančne pomoči. Še vedno prezadolžena država je od mednarodnih posojilodajalcev prejela 289 milijard evrov pomoči. Bruselj bo Atene še naprej nadziral.

Brezposelnost v Grčiji je lani prvič po letu 2011 padla pod 20 odstotkov, vendar se večina Grkov še vedno spopada z visokimi davki in nizkimi plačami. Po zaključku tretjega programa finančne pomoči je v državi prišlo do več stavk, na katerih so sindikati zahtevali odpravo varčevalnih ukrepov in zvišanje plač.