c S
Rebalans v danih okoliščinah optimalen 28.01.2019 14:02 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Predlog rebalansa državnega proračuna je v danih okoliščinah optimalen, je premier Marjan Šarec danes v DZ odgovoril na poslansko opozorilo o morebiti previsoki porabi v luči možnega ohlajanja svetovnega gospodarstva.

Igor Zorčič (SMC) je spomnil na opozorila nekaterih ekonomistov in fiskalnega sveta, da v luči napovedi o ohlajanju svetovnega gospodarstva javni dolg ostaja razmeroma visok in da bi morali biti previdnejši pri načrtovanju javne porabe.

Šarec je dejal, da sta na izdatke v rebalansu med drugim vplivali dve zadevi še iz prejšnjega mandata - dvig socialnih pomoči, s katerim po njegovih besedah "ni nič narobe, zgovoren je pa trenutek te odločitve, tik pred volitvami", in nedokončana pogajanja s sindikati javnega sektorja, pri katerih je prejšnja vlada postavila finančno lestvico in sedanji vladi "zvezala roke".

Rebalans bo zvišal izdatke, a zgolj na račun višanja prihodkov, je dejal in izrazil zadovoljstvo, da bodo "uspeli zadostiti fiskalnim kriterijem". Poudaril je, da se bo javni dolg znižal pod 70 odstotkov bruto domačega proizvoda, ter da uspešno znižujemo javni dolg, kot je to možno v danih razmerah".

Vlada pozna opozorila strokovnjakov in jih ne podcenjuje, je pa treba biti previden pri uporabi besede kriza, je povedal. "Treba je biti realist in namesto, da se sprašujemo, kaj bo, če bo, moramo razmišljati, kam vlagati, kako do preboja in kako do rezultatov za ljudi in razvoj," je poudaril. Zaveda se, da imajo svetovni trgi vpliv, zlasti na slovensko gospodarstvo, ki je izvozno naravnano.

Z rebalansom bodo vsa ministrstva dobila več denarja, kar pa pomeni, da jih čaka tudi trdo delo, da pripravijo ukrepe, da bodo ta sredstva dosegla določen izplen, je dejal. "Verjamem, da je rebalans v danih okoliščinah primeren, optimalen," je poudaril.