c S
Rast posojil v območju z evrom decembra navzgor 28.01.2019 13:39 Frankfurt, 28. januarja (STA) - Rast posojil zasebnim podjetjem in gospodinjstvom se je decembra lani v območju z evrom okrepila, so pokazali danes objavljeni uradni podatki Evropske centralne banke (ECB). To je dober znak v času ukinitve stimulativnega programa v območju z evrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast obsega posojil zasebnemu sektorju je bila na letni ravni 3,4-odstotna, navaja ECB v poročilu za december. To je 0,1 odstotne točke več kot novembra.

Tako obseg posojil gospodinjstvom kot nefinančnim podjetjem je rasel enako kot v mesecu prej, po 3,3-odstotni in štiriodstotni stopnji. Se je pa za več kot 10 odstotnih točk, na 18,4 odstotka, povečala rast posojil zavarovalnicam in pokojninskim skladom.

Podatki po navedbah AFP kažejo, da odločitev ECB o ukinitvi stimulativnega programa odkupovanja obveznic z začetkom letošnjega leta na realno gospodarstvo ni imela pomembnejšega vpliva. V več kot treh letih programa kvalitativnega sproščanja je ECB kupila za več kot 2600 milijard evrov vladnih in podjetniških obveznic, s čimer je želela povečati likvidnost v finančnem sistemu.