c S
Sindikat poziva k prijavi odvisnega dela za naftne družbe 28.01.2019 12:44 Slovenska Bistrica, 28. januarja (STA) - Samostojni podjetniki, ki za naftne družbe izvajajo maloprodajo na bencinskih servisih, in njihovi zaposleni so s temi naftnimi družbami dejansko v odvisnem razmerju, zato bi morali biti pri njih redno zaposleni, opozarja Sindikat delavcev bencinskih servisov. Zato te s.p. in njihove zaposlene poziva k prijavi tovrstnega dela inšpektoratu.

Sindikat, ki je del Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), trdi, da nosilci s.p. in pri njih zaposleni po ustaljeni praksi na podlagi pogodb o poslovnem sodelovanju opravljajo delo v odvisnem razmerju z elementi delovnega razmerja.

"Po posvetovanju s pristojnimi uradi in inšpektorati smo ugotovili, da med zaposlenimi pri s.p. in naftnimi družbami dejansko obstajajo elementi delovnega razmerja in takšno odvisno delo je po zakonodaji prepovedano," so zapisali.

Zato te s.p. in pri njih zaposlene pozivajo, naj prek odvetnika KSS podajo prijavo inšpekcijskim organom.

Kot je STA povedal predsednik Sindikata delavcev bencinskih servisov Karli Murko, s.p. pri tem poslovnem sodelovanju ne plačujejo najemnine, ne krijejo stroškov, ne dobavljajo blaga, ampak s svojimi zaposlenimi le izvajajo maloprodajo blaga naftnih družb. Samostojni podjetniki delodajalci tako svoje gospodarske dejavnosti ne opravljajo samostojno in neodvisno.

V sindikatu pravijo, da naftne družbe med drugim podajajo soglasja za zaposlovanje in odpovedi pogodb o zaposlitvi teh delavcev, skrbijo za usposabljanje delavcev in krijejo stroške tega usposabljanja, poleg tega vodijo evidence o teh delavcih in s.p. jih obveščajo o odsotnosti delavcev iz dela zaradi poškodb ali bolezni - kot bi bili v delovnem razmerju pri naftni družbi.

Zato po navedbah sindikata obstajajo elementi delovnega razmerja, kar pomeni, da bi delavci in nosilci s.p. morali biti zaposleni pri naftnih družbah, in ne pri odvisnih s.p.