c S
Z izkušnjami iz ZDA v pripravo modela za lastništvo zaposlenih 28.01.2019 10:20 New York, 28. januarja (STA) - Inštitut za ekonomsko demokracijo (IED) pripravlja predlog za uvedbo modela lastništva zaposlenih, ki bi temeljil na ameriških načrtih lastništva delnic zaposlenih (ESOP), v Sloveniji. Kot je v ZDA ob mednarodni konferenci o ESOP dejal Tej Gonza iz IED, pri tem sodelujejo s koalicijskimi strankami in imajo pripravljenih že nekaj pilotnih projektov.

Gonza je na mednarodni konferenci o ESOP, ki ga je v tem mesecu v ameriški zvezni državi New Jersey pripravila Univerza Rutgers, predstavil koncept lastniškega sklada, ki ga je razvil David Ellerman, nekdanji svetovalec ekonomista Josepha Stieglitza.

Gonza in Ellerman sodelujeta v Sloveniji, saj je profesor tudi član zavoda IED, kjer razvijajo predlog zakona, ki bo urejal področje lastništva zaposlenih po ameriškem modelu ESOP.

"Pričakujemo, da se bo zadeva v Sloveniji začela kmalu hitro razvijati, v naslednjem letu načrtujemo veliko 'akcije', tako vsebinske kot promocijske," je za STA ob robu dogodka povedal Gonza.

Bili so že v stiku z nekaj slovenskimi podjetji, ki bodo delovala kot pilotni projekti. "To bo potem podlaga za zakonodajo, ki jo že pripravljamo v IED," je dodal.

Gonza je povedal, da jim poleg Ellermana pomagajo tudi priznani profesor Noam Chomsky, Aleksandra Kanjuo Mrčelo z ljubljanske fakultete za družbene vede, Rudi Rizman z ljubljanske filozofske fakultete, Bogdan Biščak in drugi.

Modelov lastništva zaposlenih je veliko, pomembno pa je, kako so strukturirani. "Morda je ključno ESOP ločiti od delniških opcij (ESO), ki so razširjene predvsem pri visokotehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Delniške opcije omogočajo odkup delnic podjetja, v katerih delajo, le določenim kategorijam zaposlenih, na primer direktorjem, ki si to lahko tudi privoščijo," je dejal Gonza.

To po njegovih besedah namreč prinaša delitve med zaposlene lastnike delnic in navadne zaposlene, kar nima nujno ugodnega vpliva na povečanje produktivnosti. "Ker ESO zahteva investicije iz lastnega žepa, to pomeni, da večina zaposlenih ne more do deležev, ki jih imetniki lahko prosto prodajajo in s tem onemogočajo strukturno lastništvo zaposlenih," pravi Gonza.

Načrti ESOP v ZDA obstajajo od 70. let prejšnjega stoletja naprej in vključujejo 14,4 milijona delavcev po različnih zveznih državah. Povprečna vrednost deležev je 130.000 dolarjev na zaposlenega. Če lastniki prodajo svoje delnice nazaj ESOP, dobijo tudi davčne olajšave.

Pri tem modelu mora biti najmanj 30 odstotkov delnic vključenih v sklad, v katerega morajo biti vključeni tudi vsi zaposleni, s čimer se preprečujejo menedžerski odkupi in delitve na delavce lastnike in navadne delavce brez deležev. Del prihodkov podjetja se redno namenja v ESOP, katerega vrednost, če podjetje uspešno posluje, raste, in to je v interesu vseh zaposlenih, je pojasnil Gonza.

Po njegovih besedah v Evropi ta oblika lastništva ni razširjena, "čeprav ima dokazane pozitivne učinke na produktivnost, plače, dobičkonosnost, zmanjšanje ekonomskih neenakosti in odpornost podjetij na ciklična nihanja".

Gonza je na konferenci predstavil model, ki posnema glavne elemente ameriškega ESOP in naj bi ga bilo mogoče prenesti v vsako gospodarstvo, ki temelji na zasebni lastnini in trgu ter na katerem priznavajo zadruge kot gospodarske družbe. Izpostavil je, da pri tem modelu zaposlenim ni treba vlagati lastnih prihrankov, saj se odkup financira s strani odloženih prihodkov podjetja, deležev pa delavci ne morejo prosto prodajati, dokler so zaposleni v podjetju. Ta model je prilagojen, saj so ameriški ESOP osnovani na pokojninskih skladih.