c S
Nafta cenejša 28.01.2019 08:52 Singapur, 28. januarja (STA) - Cene nafte so se danes znižale. Naftni trgovci med razlogi za padec navajajo podatke o povečanju števila naftnih vrtin v ZDA, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena marca, je bilo treba zjutraj odšteti 60,91 dolarja, kar je 73 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek.

Ameriška lahka nafta za dobavo v marcu se je glede na petek pocenila za 67 centov na 53,02 dolarja.

Na cene so pritisnili podatki družbe Baker Hughes, da se je število aktivnih naftnih vrtin v ZDA prejšnji teden povečalo. Trg pozorno spremlja te podatke, saj so ZDA poleg Organizacije držav izvoznic nafte in Rusije tretja svetovna naftna velesila in naj bi v doglednem času postale samozadostne oz. celo neto izvoznik nafte, navaja dpa.

Na drugi strani je cene podprlo dogajanje v Venezueli, kjer poteka boj med predsednikom Nicolasom Maduro in vodjo opozicije Juan Guaido, ki se je minuli teden razglasil za začasnega predsednika. Proizvodnja nafte v tej z nafto bogati državi je v preteklih letih ob gospodarski krizi sicer že precej upadla, bi pa zaostritev političnih razmer lahko pridobivanje nafte še dodatno oklestila in zmanjšala svetovno dobavo nafte, poroča dpa.