c S
Ob pravnomočni sodbi še odprta vprašanje glede fizioterapije na Prevaljah 28.01.2019 07:25 Prevalje/Ravne na Koroškem, 27. januarja (STA) - Potem ko je v večletnem sodnem sporu med Zdravstvenim domom (ZD) Ravne na Koroškem in Občino Prevalje zaradi vlaganj v fizioterapijo na Prevaljah pravnomočna odločitev sodišča bila v prid ZD, ostaja odprtih več vprašanj glede prihodnosti fizioterapije. Občina je del dosojenega zneska že plačala, zdaj omenja možnost prodaje prostorov fizioterapije.

Spor glede vlaganj v ambulanto za fizioterapijo v domu starejših na Prevaljah sega v leto 2001, ko je ZD Ravne na Koroškem glede na dogovor in kasnejši dodatek k dogovoru nakazal prevaljski občini takratnih 39 milijonov tolarjev. S tem denarjem so v domu starejših končali prostore fizioterapije, s katerimi danes upravlja ZD Ravne, koristijo jih občani več občin, lastnica prostorov pa je prevaljska občina.

Strani sta vse od takrat dogovor in dodatek k dogovoru razlagali vsaka po svoje. V ZD Ravne so ves čas poudarjali, da je celotni dogovor predvidel vračilo tega denarja z obrestmi vred, medtem ko so na prevaljski občini navajali, da ni šlo za posojilo, zaradi česar je potekalo več postopkov pred sodišči.

Nazadnje je višje sodišče lansko jesen razsodilo v korist ZD Ravne na Koroškem in Občini Prevalje naložilo plačilo okoli 210.000 evrov, kolikor je skupni znesek glavnice, obresti in sodnih stroškov.

"Doslej je Občina Prevalje znesek plačevala po obrokih, po 20.000 evrov. Skupno je doslej plačala 80.000 evrov glavnice in sodne stroške. Ko ne bo več plačevala, bomo dali predlog za izvršbo," je za STA dejal direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik, ki od prevaljske občine pričakuje, da bo poravnala ves dosojen znesek, to je 210.000 evrov. Od tega glavnica znaša 98.000 evrov.

"Glavnica bo pokrita, za ostalo še nimamo nobenega odgovora," pa je za STA dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič in dodal, da se v zvezi s problematiko fizioterapije zdaj pogovarjajo tudi z župani ostalih občin Mežiške doline, saj storitve v prevaljski fizioterapiji koristijo tudi občani drugih občin.

"Mi imamo v načrtu prodajo prostorov fizioterapije, saj drugega vira za poplačilo nimamo. Problem, ki nastane, je, kje in kako potem zagotoviti prostore za fizioterapijo," je dejal Tasič in pojasnil, da je bil predlog občine, da zdravstvenemu domu plačajo glavnico in če jim ta odpiše obresti, občina pusti fizioterapijo v zdajšnjih prostorih.

A v zdravstvenem domu, kot omenjeno, direktor pričakuje, da bo občina plačala ves dosojen znesek.