c S
Velenjski občini šest milijonov evrov za prireditveni oder in prostor 28.01.2019 07:25 Velenje, 27. januarja (STA) - Velenjska občina je pred dnevi prejela sklep okoljskega ministrstva o sofinanciranju projekta prireditveni oder in prostor ob Velenjskem jezeru v višini šest milijonov evrov. Od tega podpora projektu s strani EU znaša 4,8 milijona evrov, država pa bo prispevala 1,2 milijona evrov. Celotna vrednost projekta je 8,8 milijona evrov.

Preostala sredstva do vrednosti celotnega projekta bo zagotovila velenjska občina, ki bo z izgradnjo sodobnega prireditvenega prostora in odra trajnostno sanirala degradirano območje v izmeri več kot 46.000 kvadratnih metrov, so sporočili z občine.

Glede na to, da je finančna konstrukcija za projekt že znana, bo občina začela s postopki za pripravo razpisov za izbiro izvajalcev. Gradnja naj bi bila končana naslednje leto.

Projekt je uvrščen v trajnostno urbano strategijo za pametno, podjetno in prijazno Velenje 2025. Na območju Velenjskega jezera bogatijo turistično ponudbo že nekaj let, brez urejenega območja in sodobnega prireditvenega prostora, ki bo namenjen rekreativni, zabaviščni in kulturni dejavnosti, pa si ne morejo zamišljati nadaljnjega razvoja celotnega objezerskega področja.

"S pomočjo sofinanciranja bomo še letos na območju ob Velenjskem jezeru začeli z izgradnjo velikega prireditvenega odra in prostora, ki se bo razprostiral na kar 46.090 kvadratnih metrov in bo omogočal izvedbo večjih dogodkov, festivalov in koncertov za več kot 30.000 obiskovalcev. Projekt je zasnoval velenjski arhitekt Rok Poles," so navedli na velenjski občini.

Prireditveni prostor bo lociran na degradiranem urbanem območju, ki je nastal kot posledica rudarske aktivnosti. Gre za t.i. zelenico med Velenjsko plažo, Belo dvorano, Restavracijo Jezero in naseljem Kunta Kinte ob jezeru. Prireditveni oder v izmeri 2375 kvadratnih metrov bo lociran v obstoječem objezerskem prostoru, kjer je bilo nekdaj turistično jezero antropogenega nastanka, ki je že leta zasuto.

V sklopu infrastrukture je predviden tudi servisni objekt z javnimi sanitarijami, pisarno turistično-informacijskega centra, delavnico, garažo za vozila za vzdrževanje prireditvenega prostora, prostorom za agregat in skladiščnimi prostori bruto površine 586 metrov ter podporno okolje za razvoj in izvajanje novih produktov s področja družabnega dogajanja in rast turističnega sektorja.

Občina je zemljišče ob jezeru, kjer vsako leto poteka tudi otroška prireditev Pikin festival, kupila leta 2012. Pred tem je družba BTC ob Velenjskem jezeru načrtovala gradnjo vodnega mesta, do katere pa nato ni prišlo.