c S
Ob dnevu varstva osebnih podatkov o pomenu nove evropske uredbe v praksi 28.01.2019 08:49 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Danes obeležujemo evropski dan varstva osebnih podatkov. Ob tem bo v Hiši Evropske unije potekala okrogla miza, na kateri bodo v ospredju praktične izkušnje posameznikov in podjetij pol leta po uveljavitvi nove evropske uredbe (GDPR), so sporočili s pisarne Informacijskega pooblaščenca RS.

Dan varstva osebnih podatkov je namenjen širjenju zavedanja o pomenu varstva osebnih podatkov in zasebnosti v sodobni družbi. Informacijski pooblaščenec organizira okroglo mizo z naslovom Kaj je v resnici prinesla splošna uredba o varstvu podatkov podjetjem in posameznikom, na kateri bo poudarek na dobrih in slabih praksah pri zagotavljanju ustrezne obveščenosti posameznika.

Okroglo mizo bo vodil namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. Svoje poglede in izkušnje bodo predstavili novinar in publicist Lenart Kučič, predsednik združenja za aktivno promocijo in podporo razvoju digitalnega in interaktivnega oglaševanja IAB Slovenija Zoran Savin, Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov Slovenije, vodja službe podjetja Mercator Bojana Pleterski in namestnica informacijske pooblaščenke Alenka Jerše.

Informacijski pooblaščenec bo na dogodku podelil tudi priznanje Ambasador zasebnosti 2019, s katerim bo že trinajsto leto zapored nagradil podjetje ali posameznika, ki znotraj svojega delovanja spoštuje načela varstva osebnih podatkov in jih tudi uresničuje v praksi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Lani maja je bila sprejeta splošna uredba EU o varstvu podatkov, ki podjetjem med drugim nalaga, da morajo transparentno pojasniti, kaj počnejo s podatki svojih strank in za katere namene jih uporabljajo. Stranke pa so z uveljavitvijo uredbe dobile pravico do obveščanja, popravka in izbrisa njihovih osebnih podatkov.

Namen uredbe pa ni le večja zaščita občutljivih osebnih podatkov državljanov, pač pa predvsem zagotoviti enake konkurenčne pogoje znotraj EU.