c S
Decembra padec proizvodnje električne energije 25.01.2019 11:51 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Proizvodnja električne energije v Sloveniji se je decembra v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala za 21 odstotkov, oskrba z energenti pa se je povečala. Najbolj se je proizvodnja zadnji mesec v letu zmanjšala v hidroelektrarnah, in sicer za skoraj polovico, kažejo danes objavljeni začasni podatki statističnega urada.

Neto proizvodnja električne energije je decembra dosegla 1177 gigavatnih ur (GWh), kar je bilo 21 odstotkov manj kot v predhodnem mesecu. Poraba je na mesečni ravni narasla za pet odstotkov na 1275 (GWh). Decembra smo uvozili 905 GWh, izvozili pa 807 GWh električne energije.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je v primerjavi z novembrom zmanjšala za 46 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja manjša za 21 odstotkov, v Nuklearni elektrarni Krško pa je bila proizvodnja večja za štiri odstotke. Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah, ki je upadla za 12 odstotkov.

Podatki statističnega urada kažejo, da se je oskrba z utekočinjenim naftnim plinom decembra povečala za 29 odstotkov, z zemeljskim plinom za 23 odstotkov, z ekstra lahkim kurilnim oljem za 20 odstotkov, z dizelskim gorivom za 13 odstotkov in motornim bencinom za pet odstotkov.