c S
Evropske borze v zadnji dan tedna z rastjo 25.01.2019 11:05 London, 25. januarja (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo s pozitivnim predznakom. Po slabih Intelovih rezultati se je sicer za zdaj končala dražitev delnic proizvajalcev čipov in s tem dobičkov. Pozornosti bo sicer danes v Evropi deležen nemški indeks Ifo ter s tem povezano vprašanje, ali se lahko slabo stanje naročil nadaljuje tudi januarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,93 odstotka in se giblje okoli 3155,50 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 1,27 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,80-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,54 odstotka.

Tečaj evra se je danes nekoliko okrepil in se tako nekoliko oddaljil od izgub, ki jih je utrpel v četrtek. Zjutraj se je na borzi v Frankfurtu z evrom trgovalo po tečaju 1,1322 dolarja, potem ko se je v četrtek zvečer za nekaj časa spustil pod mejo 1,13 dolarja, kar je najmanj po lanskem decembru. Evropska centralna banka (ECB) je nazadnje referenčni tečaj evra določila pri 1,1341 dolarja.

Analitiki pravijo, da gre za odboj tečaja, potem ko so v četrtek evro močno obremenile izjave predsednika ECB Maria Draghija, da so se tveganja za ohladitev konjunkture v območju evra povečala. Ob tem je opozoril na tveganja, kot so negotovost glede brexita, šibkejša gospodarska rast na Kitajskem ter težave nemške avtomobilske industrije.

Se je pa močno okrepil britanski funt. V razmerju do dolarja se je v današnjem jutranjem trgovanju povzpel nad 1,31 dolarja, kar je največ po lanskem novembru. Pred tem je časnik Sun poročal, da naj bi severnoirska stranka DUP na skrivaj nakazala soglasje sporazumu o izstopu Velike Britanije iz EU, ki ga je izpogajala premierka Theresa May.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,97-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,65 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,39 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,94 odstotka, v Južni Koreji za 1,52 odstotka in v Avstraliji za 0,68 odstotka.