c S
Gospodarski forum v Davosu brez pompa proti koncu 25.01.2019 07:51 Davos, 25. januarja (STA) - V švicarskem Davosu se bo danes izteklo letošnje zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Ena najvplivnejših globalnih konferenc je tokrat minila brez nekaterih političnih težkokategornikov in posledično tudi brez večjega pompa. Se pa v Švici mudi slovenski premier Marjan Šarec.

Zasedanje WEF letos poteka pod naslovom Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije. Vodilni svetovni politiki in gospodarstveniki razpravljajo o temah s področij geopolitike in multikonceptualnega sveta, prihodnosti gospodarstva, industrijskih sistemov, kibernetske varnosti, človeškega kapitala ter institucionalnih reform.

Vendar pa v Švico niso pripotovali ameriški predsednik Donald Trump, ki se doma ukvarja z vprašanjem blokade financiranja vlade, francoski predsednik Emmanuel Macron, ki rešuje problem protestov rumenih jopičev, ali britanska premierka Theresa May, ki ji grozi brexit brez dogovora z EU.

Med ključnimi govorci je bila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij. Japonski premier Shinzo Abe je medtem izpostavil pomen usklajenega mednarodnega delovanja ter države skupine G20 pozval, naj oblikujejo skupne politike na področju digitalnega gospodarstva, trgovine in okolja.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izpostavil vprašanje podnebnih sprememb. "Podnebne spremembe so ključno vprašanje našega časa. Izgubljamo boj," je posvaril. Okoljevarstvo je v svojem nagovoru izpostavil tudi novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki pa je poudaril, da ohranjanje narave ne sme izničiti prizadevanj za razvoj brazilskega gospodarstva.

V Davosu se mudi tudi slovenski premier Šarec, ki je v četrtek sodeloval na panelih o globalizaciji 4.0 in o prihodnosti Evrope. Danes se bo udeležil še panela o ustvarjanju partnerstev za rast in mir v regiji Zahodnega Balkana, čakata pa ga tudi še dvostranski srečanji s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem ter predsednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom.