c S
Na čelu Renaulta Bollore in Senard 24.01.2019 15:19 Pariz, 24. januarja (STA) - Novi glavni izvršni direktor francoskega avtomobilskega velikana Renault je v skladu s pričakovanji postal Thierry Bollore, predsednik skupine pa Jean-Dominique Senard. Sendard bo tudi zastopal Renault v zavezništvu z japonskima avtomobilskima proizvajalcema Nissan in Mitsubishi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do menjave v vodstvu Renaulta je prišlo, potem ko je njegov dosedanji prvi mož Carlos Ghosn, ki je na Japonskem pridržan zaradi domnevnih finančnih malverzacij v podjetju Nissan, v sredo podal odstopno izjavo.

Po oceni analitikov gre za varno izbiro Renaulta, ki je na svoje čelo postavil dva že uveljavljena težkokategornika francoske avtomobilske industrije.

Bollore se je skupini Renault pridružil septembra 2012, po Ghosnovi aretaciji pa je prevzel mesto začasnega glavnega izvršnega direktorja. 55-letnik je navdušen jadralec in oče petih otrok. Celotno svojo kariero je zgradil v avtomobilski industriji, veliko je delal v Aziji.

"Zelo strog, zelo predan - a hkrati zelo topel," ga je opisal njegov nekdanji sodelavec v proizvajalcu avtomobilskih delov Faurecia. "Mislim, da mu bodo poznavanje Azije in njegove izkušnje v odnosih z Japonci dobro služili," je še dodal neimenovani nekdanji kolega.

Senard medtem v Renault prihaja iz Michelina. 66-letnik z značilnim nasmeškom in eleganco je za drugega največjega proizvajalca gum na svetu delal od leta 2005, od njega naj bi se poslovil z majem. Nasledil ga bo dosedanji namestnik Florent Menegaux.

Senard je bil prvi glavni izvršni direktor Michelina, ki ni bil član družine Michelin. V preteklosti se je s sindikati v Michelinovih francoskih tovarnah uspešno pogajal o spremembah v luči poceni uvoza iz Azije. Francoski predsednik Emmanuel Macron je Michelin nedavno označil za "podjetniški vzor" na področju skrbi za produktivnost, izobraževanje in vključevanje delavcev v upravljalske odločitve.

Prvi mož Nissana Hiroto Saikawa je pozdravil zamenjavo na čelu Renaulta. "Gledano širše smo dosegli pomemben mejnik. Začenjamo novo poglavje," je dejal novinarjem.

Povedal je, da se bo Senard pridružil upravnemu odboru družbe Nissan Motor. "V zadnjih 20 letih je vsako od podjetij spoštovalo identiteto in avtonomijo drugega. S kombinacijo naših močnih točk smo ustvarili sinergije ter dosegli rast dobička. Te aktivnosti, ki so v dobro obeh, se ne bodo spremenile. Še več, verjamemo, da jih moramo pospešiti," je poudaril.

Pomen zavezništva je izpostavil tudi Senard. "V okolju, kjer se na področju mobilnosti odvija izredna transformacija, ne moremo biti sami. Zato je to zavezništvo absolutno ključno," je dejal novinarjem.

Ghosn, ki je do novembra lani veljal za najmočnejšega moža v avtomobilski industriji, je kmalu po aretaciji izgubil položaj predsednika japonskih avtomobilskih skupin Nissan in Mitsubishi. Renault je menedžerju, ki je skoval tristransko francosko-japonsko avtomobilsko zavezništvo, medtem dolgo stal ob strani.

Prejšnji teden pa je francoska vlada Renaultov upravni odbor pozvala k imenovanju novega vodstva. Če ne bi odstopil sam, bi ga danes odstavili.

Ghosn je v Renaultu zasedal položaj tako glavnega izvršnega direktorja kot predsednika koncerna, sedaj pa so se v koncernu odločili ta položaja ločiti.

"Vloga predsednika bo zagotoviti, skupaj s francosko državo, dodatno utrditev zavezništva med Nissanom in Renaultom, ki je strateška prioriteta," je medijem ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu danes povedal francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Vloga glavnega izvršnega direktorja pa je zagotavljati dobro poslovanje na dnevni ravni," je še dodal.

Medtem se v Nissanu pripravljajo na to, da Ghosna dokončno odstranijo iz upravnega odbora. Izredno skupščino na to temo naj bi izpeljali do sredine aprila, so sporočili.

Nissan je Ghosna z mesta predsednika odstavil že kmalu po aretaciji, tako on kot njegov domnevni sostorilec Greg Kelly pa sta ostala v upravnem odboru. Zamenja ju lahko le skupščina.

Ghosna so v Tokiu aretirali 19. novembra lani, tožilstvo mu med drugim očita prikrivanje prihodkov in zlorabo položaja. Libanonsko-brazilsko-francoski poslovnež ne priznava očitanih dejanj in se je izrekel za nedolžnega, a ostaja za zapahi.

Tam bo po vsej verjetnosti dočakal začetek sojenja, kar pa bi lahko trajalo tudi pol leta. Prošnjo po določitvi varščine, proti plačilu katere bi se pred obtožbami branil s prostosti, je namreč sodišče zavrnilo.

Po aretaciji vplivnega menedžerja se je pod vprašajem znašla usoda zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi. Ghosnu večina priznava zasluge za ponovno oživitev Nissana in uspešno sodelovanje podjetij iz dveh zelo različnih poslovnih kultur.

A medtem ko ima Renault v lasti 43 odstotkov Nissana, ima Nissan v rokah le 15 odstotkov delnic francoskega partnerja in nobenih glasovalnih pravic. Ob tem je Nissanova tržna vrednost skoraj enkrat večja od Renaultove, kar bi lahko pomenilo, da si bo podjetje po zamenjavah v vodstvih morda skušalo izboriti drugačen položaj.