c S
ZSSS vlado pozval k spremembam davčne zakonodaje in socialnih transferjev 24.01.2019 14:47 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na ministrstvo za finance in za delo ter na poslanske skupine naslovila dopis, v katerem jih poziva k spremembi zakona o dohodnini in dohodninske lestvice za leti 2019 in 2020 ter zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. S tem bi preprečili izničenje učinkov povišanja minimalne plače.

Kot so zapisali v ZSSS, bo povišanje minimalne plače v letošnjem letu, še posebej pa v letu 2020, ko bodo izločeni vsi dodatki iz minimalne plače, imelo vpliv na družinske denarne prejemke in subvencije.

Zato od ministrstva za delo zahtevajo, da se čim prej v tem letu ustrezno prilagodijo in povišajo meje povprečnega mesečnega dohodka na osebo, ki v skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določajo upravičenost in zneske družinskih denarnih prejemkov in znižanih plačil vrtca ter subvencij, in sicer na interval od prvega do petega dohodkovnega razreda.

"Že primer štiričlanske družine z enim otrokom v vrtcu in enim otrokom v osnovni šoli, kjer oba starša zaslužita minimalno plačo, brez izločenih dodatkov pokaže, da se bo takšna družina uvrstila v višji dohodkovni razred in bo upravičena do nižjih otroških dodatkov," so poudarili v ZSSS.

Ministrstvo za finance pa so opozorili, da ostaja lestvica za odmero dohodnine in olajšave letos že tretje leto zapored nespremenjena, zaradi česar se s povečevanjem bruto plač davčna obremenitev povečuje, s tem pa se povečanje bruto plač bolj preliva v proračun kot v neto plače zaposlenih.

Ministrstvo pozivajo, naj spremeni zakon o dohodnini ter uskladi lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leti 2019 in 2020 z namenom, da se uresničijo namen in cilji spremembe zakona o minimalni plači. Brez spremembe zakona o dohodnini in lestvice za odmero dohodnine in olajšave bo neto plača zaposlenih, ki prejemajo minimalno plačo, namreč nižja, kar pa v osnovi ni namen tega zakona in zakonodajalca, so poudarili.

"Če se meja za upravičenost do najvišje olajšave ne po povišala, bo neto minimalna plača letos nižja za 7,17 evra na mesec, v letu 2020 pa 21,17 evra na mesec, zaposleni pa bodo v letu 2020 namesto obljubljenih 702,24 evra neto prejemali zgolj 681,07 evra neto plače mesečno. Zaposleni od spremembe zakona o minimalni plači veliko pričakujejo; predvsem da se bodo njihovi neto dohodki povečali, ne pa da bo od povečanja njihovih nizkih plač največ pridobila država," so še zapisali v zvezi.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v izjavi po seji vlade napovedal, da bodo predlog davčne optimizacije pripravili in predstavili v roku enega meseca. Predvidenih je devet ukrepov, ki jih bodo predstavili tudi na Ekonomsko-socialnem svetu. Napovedal je, da bodo upoštevali tudi predlog ZSSS, v kolikor bodo javne finance to dopuščale.

Na ministrstvu so za STA pojasnili še, da bodo predvideni ukrepi posegli na področje razbremenitve dela, delno pa tudi na področje obremenitve kapitala. Končni učinek mora namreč biti za državno blagajno čim bolj nevtralen.

Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar je spomnil, da si je SMC zelo prizadevala za zvišanje minimalne plače. "Če smo s tem skupaj uspeli, ni primerno, da bi kakšni drugi davčni učinki to razvrednotili," je dejal in dodal, da je prav, da ljudje v času gospodarske rasti dobijo nekoliko več.

Poudaril pa je, da je treba paziti, da ne bi preveč trošili in s tem ogrozili finančne konsolidacije. "Glede tega mora svoje odigrati finančno ministrstvo, da zadeve ne popelje predaleč," je še dodal.