c S
Četverica od šestih osumljenih za smrt dveh delavcev na celjski tržnici krivde ne priznava 24.01.2019 14:38 Celje, 24. januarja (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču je v sredo in danes potekal predobravnavni narok za četverico od šestih osumljenih, ki jim tožilstvo očita ogrožanje varnosti pri delu in povzročitev splošne nevarnosti na gradbišču celjske tržnice, kjer sta pred desetimi leti umrla dva delavca. Četverica krivde ni priznala.

Predobravnavna naroka za preostala dva osumljena sta bila preklicana in bodo opravljena 21. februarja, je za STA povedala državna tožilka Ksenja Cizl.

Vsem osumljenim je tožilka v primeru priznanja krivde ponudila pogojno obsodbo. Med drugim tudi zato, ker je, kot je dejala sama, od dogodka minilo že toliko let in ker nekateri še nikoli niso bili kaznovani. V primeru, da jih sodišče spozna za krive, pa jim grozi do osem let zapora.

Po poročanju časnika Dnevnik je bila preiskava tragičnega dogodka dolgotrajna, po treh letih ugotavljanja vzrokov delovne nezgode in zbiranja obvestil pa so celjski kriminalisti ovadili sedem oseb iz treh gradbenih podjetij. Tožilstvo je nato leta 2013 obtožnico spisalo zoper šest oseb.

Kriminalisti so ugotovili, da se je kovinska konstrukcija na celjski tržnici podrla ob dvigu prečne kovinske konstrukcije z avtodvigalom, težke kar 3500 kilogramov. Upravljalec avtodvigala je z nosilno verigo zadel v že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, ki pa ni bila ustrezno varovana, zato se je začela podirati. Prečna konstrukcija je nato podrla levi in desni steber prav takrat, ko je pri tleh dela opravljalo več delavcev. Dva od njih je steber zadel, poškodbe pa so bile zanju usodne.

Na podlagi pregledane in zasežene dokumentacije, ugotovitev strokovnjakov inštituta za varilstvo, ogleda kraja nesreče in zbranih obvestil so kriminalisti kazensko ovadili odgovorne, ker naj bi opustili načrtovanje montaže konstrukcije in koordinacijo med posameznimi izvajalci del.

Ugotovili so tudi, da je prišlo med izvajanjem montažne konstrukcije do kršitev in neupoštevanja predpisov s področja varstva pri delu, saj so delavci, hkrati z montažo konstrukcije, dela izvajali tudi pri tleh, kar je v nasprotju z veljavnimi predpisi. Kar pomeni, da če bi vsi vpleteni upoštevali vse predpise in zakone iz varstva pri delu, do smrti dveh delavcev ne bi prišlo.

Konec julija 2009, ko je podjetje Ceste mostovi Celje, ki je pozneje končalo v stečaju, skupaj s podizvajalci sredi Celja gradilo novo mestno tržnico, se je namreč na gradbišču zgodila huda delovna nesreča. Kot so takrat povedali na celjski policiji, se je nesreča zgodila pri postavljanju stebra, ki se je iz neznanega razloga podrl in padel na 51-letnega delavca iz BiH, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju, 35-letni delavec, prav tako iz BiH, pa je zaradi hudih poškodb še isti dan umrl v celjski bolnišnici.