c S
V Celju bo v ponedeljek zaživel javni potniški promet 24.01.2019 13:18 Celje, 24. januarja (STA) - V Celju bo v ponedeljek zaživel javni potniški promet, danes pa je celjska občina na Bežigrajski cesti odprla polnilno postajo za stisnjen zemeljski plin. Kot je ob tej priložnosti povedal celjski župan Bojan Šrot, je vrednost celotne naložbe, ki je vključevala tudi nakup desetih mestnih avtobusov, tri milijone evrov.

Po Šrotovih besedah jih je danes odprta polnilnica stala 800.000 evrov, za nakup avtobusov so porabili 1,4 milijona evrov, 600.000 evrov so namenili ureditvi avtobusnih postajališč, 200.000 evrov pa informacijski tehnologiji. Naložba pa je bila podprta tudi z nepovratnimi sredstvi EU in države.

Šrot si želi, da bi javni potniški promet v Celju dobro zaživel in da bi ga ljudje zares uporabljali, predvsem zaradi čistejšega okolja. Dejal je tudi, da nova polnilnica ni namenjena samo mestnim avtobusom, ampak vsem voznikom, ki imajo vozila na stisnjen zemeljski plin.

Spomnil je tudi, da se Celje v zadnjem obdobju vse odločneje usmerja v ustvarjanje energetsko učinkovite družbe, varstvo okolja in trajnostne rešitve, kamor primarno sodi okolju prijazna mobilnost.

Napovedal je še, da bodo Celjani v petek na dom prejeli zloženko z osnovnimi informacijami o novem potniškem prometu. Naslednji teden bo vožnja s Celebusom za vse občane brezplačna.

Celje v takšni obliki, kot ga bo poslej, in da bi ga izvajala celjska občina, še ni imelo javnega potniškega prometa, je za STA povedal višji svetovalec v sektorju za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja na celjski občini Miran Gaberšek.

Doslej je promet izvajal Izletnik Celje oz. Nomago, vendar s primestnimi avtobusnimi linijami. Nomago naj bi sicer obdržal svoje dosedanje primestne linije.

Gaberšek pričakuje, da bo letno celjski mestni promet uporabljalo okrog pol milijona ljudi.

Novi potniški promet bo potekal na petih linijah. Prihodi avtobusov na linijah ena, dve in tri bodo na 20 minut, na liniji štiri na 40 minut, na liniji pet pa na eno uro. Prva linija bo z mestnim središčem povezala sosesko Ostrožno, druga sosesko Nova vas, tretja Hudinjo, četrta linija bo šla mimo celjskih nakupovalnih središč, peta pa bo peljala do Starega gradu.

Dnevna vozovnica bo stala en evro, tedenska pet evrov, mesečna pa 15 evrov. Prodajna mesta za vozovnice so na Aškerčevi ulici v Celju, celjski občini in na spletu.

Polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin v Celju je ena izmed petih v Sloveniji. Ostale se nahajajo v Mariboru, na Jesenicah in dve v Ljubljani. Njihovi motorji delujejo tiho, imajo dolgo življenjsko dobo in okolje minimalno obremenjujejo s trdnimi delci.