c S
V. d. direktorja mariborske mestne uprave med pomembnejšimi nalogami omenja pripravo proračuna 24.01.2019 13:17 Maribor, 24. januarja (STA) - Novi vršilec dolžnosti direktorja mariborske mestne uprave Boris Železnik, ki je posle 7. januarja prevzel od dotedanje začasne direktorice Mateje Cekić, je danes povedal, da je primopredaja potekala korektno. Z gradivi se je začel seznanjati že decembra, ko je svojo dolžnost prevzel novi župan, zdaj pa je glavna naloga priprava proračuna.

"Pred mano je še dolga pot. Trenutno smo v fazi organizacije sestankov z vsemi uradi in zaposlenimi, na katerih vodje uradov predstavljajo aktualne izzive, tekoče zadeve, projekte, ki jih vodijo, ter skupne naloge, ki nas čakajo," je dejal Železnik in priznal, da je delo v mestni upravi zagotovo bolj kompleksno kot ga je morda pričakoval, vseeno pa verjame, da bo s svojimi izkušnjami izpolnil zadane naloge.

Železnik je na mariborsko občini prišel s policije, kjer je bil nazadnje komandir ptujske policijske postaje. Tudi sam je danes povedal, da je večji del svoje dosedanje kariere namenjal varnosti, ki jo ocenjuje kot eno temeljnih vrednost.

Med prioritetami njegovega dela v tem trenutku je sicer priprava proračuna za leto 2019, saj je mestna občina zdaj v fazi omejenih aktivnosti zaradi začasnega financiranja. Po njegovih besedah priprave na novi proračun potekajo že od lanske jeseni, s prihodom nove županske ekipe pa so ga začeli prilagajati idejam in viziji novega vodstva mestne občine.

Železnik je danes dejal, da je za zdaj še prehitro govoriti o višini proračuna ter velikih projektih, ki bodo vanj vključeni. Za zdaj ocenjuje, da bodo dokument dokončno uskladili vsaj do konca januarja, prvič pa bi ga mestni svetniki obravnavali na marčevski seji. Na občini si tako želijo, da bi proračun dokončno potrdili aprila.

"Projekti, ki bodo vanj vključeni, bodo tisti, ki si jih je zadal novi župan s svojo ekipo. Tukaj je knjižnica, stadion Ljudski vrt in še nekatere zadeve," je dejal direktor mestne uprave, ki načrtuje tudi nekatere sistemske spremembe v mestni upravi, o katerih pa za zdaj še ne želi govoriti, saj se želi najprej seznaniti z vsemi sodelavci.

Prejšnja mestna oblast je bila pri sestavi proračuna za leto 2018 zelo optimistična, saj je bil ta visok okoli 137 milijonov evrov. Železnikova predhodnica Mateja Cekić je danes dejala, da po doslej zbranih podatkih kaže, da so ga realizirali le v višini okoli 100 milijonov evrov.

Med neuresničenimi lanskimi prihodki je tudi prodaja 91,5 odstotnega deleža Farmadenta, ki ga mariborska občina prodaja skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica. Prodajo sicer dobičkonosnega podjetja občinam nalaga zakon o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalno povezovanje.

Kot je danes povedala Cekićeva, sicer tudi vodja prodajne komisije, je prodajni postopek še vedno aktualen, kakšna bo odločitev glede nadaljevanja, pa je za zdaj še prehitro napovedovati. Med tistimi, ki se zanimajo za nakup, je družba Salus.