c S
Vlada še malenkost zvišala načrtovani proračunski presežek 24.01.2019 11:40 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se tako prihodki kot odhodki zvišujejo. Proračunski presežek je načrtovan v višini 0,4 odstotka BDP, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal decembra lani.

"Zasledujemo ustrezno razmerje med stabilnostjo javnih financ, skrbjo za državljane in širšim razvojem države," je sprejem predloga rebalansa, ki naj bi ga DZ potrdil v začetku marca, na družbenem omrežju Twitter komentirala vlada.

V državno blagajno se bo po teh načrtih letos steklo 10,35 milijarde evrov, torej 599 milijonov evrov več, kot je vlada za letos načrtovala konec leta 2017, ko je DZ potrdil letošnji proračun.

Odhodke vseh proračunskih uporabnikov skupaj je vlada določila že lani decembra, in sicer se tudi ti zvišujejo. Namesto 9,70 milijarde evrov bodo znašali 10,16 milijarde evrov, torej 463 milijone evrov več. Posledično se sredstva zvišujejo skoraj vsem proračunskim uporabnikom.

Rebalans je potreben, ker je državni proračun zaradi v lanskem letu sprejetih predpisov in sklenjenih dogovorov z reprezentativnimi združenji in sindikati, ki vplivajo na višji obseg proračunskih izdatkov, z začetkom leta 2019 postal neuravnotežen. Med drugim so se izboljšale plače javnih uslužbencev, zvišala se je povprečnina, ki so je občine od države deležne za financiranje svojih osnovnih nalog, več denarja bo tudi za pokojnine in družinske prejemke.