c S
Rast gospodarske aktivnosti v območju z evrom najnižja od 2013 24.01.2019 11:08 London, 24. januarja (STA) - Rast gospodarske aktivnosti se je v območju z evrom januarja spustila na najnižjo raven od leta 2013, je danes sporočila analitska družba Markit iz Londona. Kazalec nabavnih menedžerjev (PMI) je za prvi mesec pri 50,7 točke, kar je najnižje v zadnjih 54 mesecih. Vrednost nad 50 točk sicer še naprej nakazuje krepitev.

Vrednost kazalca se je glede na december znižala za 0,4 točke. Rast zaenkrat ostaja, a trend gre v smeri stagnacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nerazveseljivi podatki nakazujejo, da BDP raste le po 0,1-odstotni četrtletni stopnji," je dejal ekonomist Markita Chris Williamson.

"Gospodarstvo območja z evrom se je januarja približalo stagnaciji, podjetja pa poročajo o prvem upadu povpraševanja v več kot štirih letih," je še izpostavil.

Williamson je kot enega od razlogov za ohlajanje gospodarstva navedel proteste rumenih jopičev v Franciji. Vendar pa o slabših časih poročajo tudi nemška podjetja, je dodal.