c S
Evropske borze po uvodnih padcih v zelenem 24.01.2019 10:44 Frankfurt/Pariz/London, 24. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel s padci osrednjih indeksov, ki pa so se do 10. ure večinoma že otresli pesimizma in se dvignili v zeleno območje. V ospredju je seja sveta Evropske centralne banke (ECB), prva v letošnjem letu. Odmevnejših odločitev ni pričakovati.

ECB in nacionalne centralne banke v evrskem območju so z letošnjim letom prenehale neto nakupe obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB zagnal marca 2015, da bi povečal razpoložljivo likvidnost v finančnem sistemu in spodbudil inflacijska pričakovanja. Na tokratni seji novih sprememb denarne politike ne gre pričakovati, bodo pa analitiki v besedah predsednika ECB Maria Draghija iskali namige o poti naprej.

Do 10. ure se je indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 dvignil za 0,36 odstotka. V Frankfurtu je DAX pridobil 0,26 odstotka in v Parizu CAC 40 0,32 odstotka vrednosti. Pod gladino pa je bil indeks londonske borze FTSE 100, ki je izgubljal 0,17 odstotka.

Tečaj evra se ob začetku dneva ni pomembneje spreminjal. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,1385 dolarja, kar je približno enako kot v sredo zvečer. ECB je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1367 dolarja.

Pozitivno so danes večinoma trgovale azijske borze. Hongkonška in šanghajska sta porasli za 0,4 odstotka, seulska je pridobila 0,8 odstotka in sydneyjska prav tako 0,4 odstotka. Tokijska pa je medtem zdrsnila za slabo desetinko odstotka.