c S
V Sij Metalu Ravne intenzivno o uvedbi novega plačnega sistema 24.01.2019 07:00 Ravne na Koroškem, 23. januarja (STA) - Po lanskih napetostih v koroških družbah skupine Sij in izvedeni opozorilni stavki konec novembra so se razmere, kot kaže, umirile. Vodstvo družbe Sij Metal Ravne se je po novoletnih praznikih ponovno sestalo s predstavniki sindikatov, trenutno se intenzivno ukvarjajo s projektom uvedbe novega plačnega sistema, so pojasnili v skupini Sij.

"Vodstvo družbe Sij Metal Ravne je po božično-novoletnih praznikih ponovno sedlo za skupno mizo s sindikati, kjer so se dogovorili, da bodo aktivnosti in energijo (pre)usmerili v projekte, ki prinašajo dolgoročne sistemske rešitve v korist zaposlenih in podjetja," so za STA odgovorili iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij).

V družbi tako intenzivno poteka projekt uvedbe novega plačnega sistema, ki bo po pojasnilih skupine Sij "dolgoročno in sistemsko rešil številna odprta vprašanja in želje tako zaposlenih kot vodstva podjetja". Predstavnika obeh sindikatov pri tem aktivno sodelujeta in sta člana projektne skupine, so še pojasnili v skupini Sij, kjer v prihodnje predvidevajo tudi odprtje pogajanj glede nekaterih členov v podjetniški kolektivni pogodbi.

Predsednik konference Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) v ravenskih družbah skupine Sij in glavni sindikalist Skei v družbi Sij Metal Ravne Boris Štriker teh pogovorov za zdaj ne komentira. Za STA je pritrdil le, da se pogovori nadaljujejo in da v Sij Metalu Ravne intenzivno delajo na novem plačnem sistemu. Poudaril je še, da sindikat še naprej podrobno spremlja vse aktivnosti vodstva družbe.

Lani so za Metal Ravne, kot je znano, v koroški regijski organizaciji Skei omenjali tudi možnost generalne stavke, potem ko so pred tem, 29. novembra, v treh ravenskih družbah skupine Sij - v družbah Metal, Ravne Systems in Zip center - že izvedli dveurno opozorilno stavko, s katero so delavci zahtevali višje plače.

V decembru je nato sindikat z vodstvom družbe Ravne Systems dosegel dogovor o višjih plačah in ustavil stavkovne aktivnosti, v invalidskem podjetju Zip center so dosegli dogovor o zvišanju najnižjih osnovnih plač do minimalne plače, medtem ko se pogovori v Metalu torej po novem letu nadaljujejo.

V tej družbi je sindikat Skei zahteval, da delavci, ki so vezani na kolektivno pogodbo, do uveljavitve novega plačnega sistema, ki naj bi ga uvedli 1. julija 2019, prejemajo 120 evrov bruto za produktivnost, a vodstvo Metala na to, kot je znano, ni pristalo.