c S
Evropske borze v rdečem, nafta cenejša, evro pridobil 24.01.2019 07:10 London/Frankfurt/Pariz, 23. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes v povprečju znižali. Nafta se je pocenila, tečaj evra se je glede na dolar zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,02 odstotka.

Frankfurtski DAX se je znižal za 0,17 odstotka, pariški CAC 40 za 0,15 odstotka, londonski FTSE 100 za 0,85 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX izgubil 0,40 odstotka, v Milanu je indeks FTSE MIB končal 0,19 odstotka nižje, v Zürichu je indeks SMI zabeležil 0,10-odstotni padec.

V New Yorku so tečaji vrednostnih papirjev sprva rasli, nato pa so se obrnili navzdol. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,18 odstotka nižji ravni kot v torek, širši indeks S&P 500 je izgubljal 0,19 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq je beležil 0,70-odstotni padec.

V Davosu poteka zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Medtem ko se zasedanja iz različnih razlogov ne udeležujejo ameriški predsednik Donald Trump, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May, sta nemška kanclerka Angela Merkel in japonski premier Shinzo Abe izpostavila potrebo po skupnem delovanju. Merklova je med drugim pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij, poleg tega je dejala, da politika obrestnih mer centralnih bank kaže, da se svet še ni v celoti izvil niti iz prejšnje krize. Abe je medtem izpostavil pomen usklajenega mednarodnega delovanja ter države skupine G20 pozval, naj oblikujejo skupne politike na področju digitalnega gospodarstva, trgovine in okolja.

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte za dobavo v marcu je bilo treba nekaj pred 18. uro po srednjeevropskem času odšteti 52,51 dolarja, kar je 50 centov manj kot ob koncu trgovanja v torek. Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena marca, se je v tem času glede na torek pocenila za 54 centov na 60,96 dolarja.

Evro je glede na dolar pridobil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 18. ure za en evro odšteti 1,1389 dolarja, kar je 0,23 odstotka več kot ob koncu trgovanja v torek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1367 dolarja (v torek 1,1354 dolarja).