c S
Svet UKC Ljubljana na prvi letošnji seji tudi o pozitivnih rezultatih nekaterih klinik 24.01.2019 07:11 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so na prvi seji letos obravnavali pozitivno poslovanje nekaterih klinik, poslovanje kliničnega centra pa jih predvidoma čaka v prihodnjem mescu, ko bodo znane končne številke. Prve ocene po besedah generalnega direktorja Aleša Šabedra kažejo, da bo izguba manjša, kot je bila leto prej.

Na seji sveta zavoda so obravnavali poslovanje klinike za nuklearno medicino, kliničnih inštitutov za radiologijo, medicinsko genetiko, klinično kemijo in biokemijo ter lekarne UKC Ljubljana. "To so klinike, ki poslujejo nad planom in beležijo pozitiven rezultat, seveda pa smo tudi tukaj zaznali nekatere možnosti za izboljšave," je ob robu seje poudaril Šabeder.

Danes so v duhu sanacijskih ukrepov in zmanjševanja stroškov predvsem pri materialu, storitvah in zdravilih pisno pozvali vse dobavitelje k najmanj deset odstotnemu znižanju cen. Odgovore pričakujejo do konca meseca.

Ker nekaterih zdravstvenih storitev ni mogoče zagotoviti z reorganizacijo ali drugimi oblikami dela, bo vodstvo bolnišnice svetu zavoda še predlagalo, da se program obravnave bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC razglasi kot poseben program.

Z namenom skrajševanja čakalnih dob bo vodstvo predlagalo tudi razglasitev posebnega programa za 50 posegov ortodontsko-kirurških zdravljenj. "To pomeni, da bomo zunaj rednega delovnega časa obravnavali 50 bolnikov in da imamo možnost plačati kader s podjemnimi pogodbami," je pojasnil.

Rezultati poslovanja ljubljanskega UKC za lansko leto pa bodo znani v prihodnjem mesecu. Trenutno zaključujejo poračune do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prve ocene pa kažejo, da bo izguba manjša, kot je bila leto poprej. "Predvsem zaradi učinka sanacijskih ukrepov, ki smo jih v veliki večini uspešno izvedli v lanskem letu," je ocenil generalni direktor največje zdravstvene ustanove v državi.

Se pa v poslovanju UKC Ljubljana že kažejo prvi učinki dogovora s sindikati. Ti so bili vidni že decembra, ko so v UKC izplačevali razliko regresa za leto 2018. "Ravno danes smo na to temo govorili z ministrom za zdravje, pričakujemo priliv dodatnih sredstev v februarju, ko bodo izplačane prve plače za letošnje letu," je dejal Šabeder. V UKC se bo masa plač po stavkovnem sporazumu sicer povečala za približno 20 milijonov evrov.

V prihodnjih mesecih je pričakovati začetek tretje faze gradbeno-obrtniških del z vgradno opremo za urgentni kirurški blok. Pogodba z izbranim izvajalcem, podjetjem Medicoengineerig, po predvidoma podpisana do konca meseca, z delom bi lahko začeli februarja ali marca. So pa v tem delu objekta že začeli s pripravami na selitev ob začetku del.

V programu zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami pa so v tem tednu po Šabedrovih besedah popolnili kardiološko ekipo, pridružil se jim je kardiolog iz tujine. Ta trenutek imajo torej dva kardiologa in lastnega kirurga, prav tako so v postopku naturalizacije še enega kirurga. "Minimalne standarde bomo izpolnili in zadostili v zelo kratkem," je napovedal Šabeder.