c S
Belič odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta SDH 24.01.2019 07:11 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Prvi nadzornik Slovenskega državnega Holdinga (SDH) Damjan Belič je za STA sporočil, da je odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta, še naprej pa bo njegov član. Razlogov za odločitev ni pojasnil, so pa iz SDH nato sporočili, da bo Beliča na položaju predsednika nadzornega sveta nasledil Igor Kržan.

Kot so še sporočili iz SDH, je nadzorni svet na današnji redni seji med drugim obravnaval poročila delovnih komisij nadzornega sveta, pa tudi poročilo o izvajanju dejavnosti pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto za obdobje od 1. oktobra do konca lanskega leta in poročilo o izvajanju dejavnosti notranje revizije na SDH v letu 2018, vključno s pregledom realizacije priporočil notranje revizije na dan 31. 12. 2018.

Nadzorni svet SDH je podal tudi soglasje k poslovno finančnemu načrtu SDH za leto 2019 in soglasje k dopolnitvi letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb v prihodnjem letu v delu, ki se nanaša na Dars. Nadzorniki so podali tudi soglasje k programu dela notranje revizije SDH za leto 2019 in k večletnemu načrtu delovanja notranje revizije SDH v obdobju 2019 - 2021, so sporočili iz družbe.

Nadzorniki so se seznanili tudi s pregledom uresničevanja načrta finančnega prestrukturiranja Save d.d. v obdobju 2015-2019 in s predlogom dopolnitve letnega načrta upravljanja v letu 2019 v delu, ki se nanaša na področje turizma.

Nadzorni svet SDH se je prav tako seznanil z informacijo o stanju in pomembnejših aktivnostih pri upravljanju glavnih 20 kapitalskih naložb Republike Slovenije in SDH ter s pregledom izvedenih skupščin v obdobju od lanskega 1. oktobra do izteka leta 2018, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V zraku so bile tudi kadrovske odločitve, a razen menjave na čelu nadzornega sveta do menjav v upravi očitno ni prišlo. Točka o kadrovskih zadevah tudi sicer ni bila na dnevnem redu, a bi bilo to možno uvrstiti na sami seji.

V medijih je bilo sicer govora predvsem, da naj bi na čelu holdinga v kratkem prišlo do menjave, žezlo pa naj bi od Lidije Glavina prevzel Andrej Božič.

Božič, sicer najbolj znan kot tisti, ki je Steklarno Hrastnik poslovno prestrukturiral v eno uspešnejših slovenskih podjetij, je mandat člana uprave SDH začel ta teden, s tem in decembrskim prihodom Boštjana Kolerja pa je uprava SDH postala tričlanska in s tem zakonsko popolnjena.

A od imenovanja novih članov uprave ter tudi nedavnega imenovanja nove nadzornice Karmen Dietner se v medijih omenja, da bi se lahko predsednici uprave Glavini, ki je sicer v času vodenja holdinga izpeljala nekaj odmevnih primerov na čelu s prodajo NLB, zamajal stolček. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi se nadzorniki s predsednico uprave dogovarjali o sporazumnem odhodu s funkcije. Belič teh informacij pred današnjo sejo ni hotel komentirati.

V primeru odhoda Glavine iz uprave bi bila ta sicer spet dvočlanska, a s tem vseeno normalno operativna.

Za tak scenarij se po neuradnih podatkih časnika Delo že od prevzema vodenja vlade zavzema največja vladna stranka LMŠ, v zadnjem obdobju pa tudi SMC, ki jo je prej podpirala.

Med drugim naj bi izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela nadzor v treh pomembnih hotelskih družbah - Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin - ter to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću.

V ta namen naj bi država za prevzem Save razmišljala celo o dokapitalizaciji SDH, Počivalšek pa si želi, da bi do dokončne privatizacije turističnih podjetij za izboljšanje njihovega poslovanja poskrbela posebna turistična enota znotraj upravljavca državnega premoženja.