c S
Na seji vlade investicijski program za drugi tir 24.01.2019 07:11 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Ob odsotnosti premierja Marjana Šarca, ki je te dni v Davosu, ima ministrski zbor danes na mizi investicijski program za projekt gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. V teh dneh sta dokument že potrdila tudi nadzorni svet projektnega podjetja 2TDK in finančno-projektni svet za nadzor nad izvajanjem projekta.

Dokument, ki bo zakoličil finančno konstrukcijo projekta, predvideva dva scenarija: enega s sodelovanjem zaledne države in drugega, po katerem bi Slovenija projekt financirala sama.

Trenutno je bolj verjeten drugi scenarij, saj v sedanji koaliciji z izjemo SMC pretiranega navdušenja nad sodelovanjem z Madžarsko, s katero se je Slovenija pogovarjala v času prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja, ni. Madžarski premier Viktor Orban pa je nedavno celo izjavil, da so v Budimpešti zgodbo zaprli in se bodo osredotočili na sodelovanje s Trstom.

V primeru, da Madžarska res ne bo sodelovala pri projektu, bi finančni viri prišli iz državnega proračuna, sredstev EU, posojila Evropske investicijske banke (EIB) in posojil komercialnih bank. Pogovori z EIB in bankami še potekajo, nekaj evropskih sredstev je država za pripravljalne aktivnosti že dobila, z zaprtjem finančne konstrukcije do konca maja pa bo lahko Slovenija podpisala tudi pogodbo za črpanje glavnine sredstev EU.

Vrednosti trenutno največjega načrtovanega investicijskega projekta v državi sicer trenutno še nihče ne razkriva, ocene se gibljejo med eno in 1,2 milijarde evrov.