c S
Predlog rebalansa pred potrditvijo na vladi 24.01.2019 07:50 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Vlada bo po napovedih na današnji seji sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna in ga poslala v potrditev v DZ. Podporo osnutku, s katerim se sredstva večini uporabnikov zvišujejo, so že dale vse koalicijske stranke, manj gotovi pa so glasovi Levice, ki ga za zdaj zavrača. A brez teh bo imela vlada komaj dovolj glasov.

Rebalans so na finančnem ministrstvu začeli pripravljati lani decembra, ko je vlada zaradi višje rasti pričakovanih prihodkov zvišala tudi načrtovane odhodke. Vsi proračunski uporabniki skupaj bodo letos lahko porabili 10,16 milijarde evrov, medtem ko je v veljavnem proračunu za leto 2019, ki ga je DZ sprejel že novembra 2017, ta meja določena pri 9,70 milijarde evrov. Posledično se večini sredstva zvišujejo.

Kljub temu so bila pogajanja s proračunskimi uporabniki po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja zelo trda. "Velik del želja, zahtev smo morali dogovoriti in uokviriti na raven, ki omogoča doseganja proračunskega presežka in hkrati naslavlja vse socialne kategorije v državi," je o usklajevanjih povedal minister, ki je k dokumentu dobil tudi že podporo koalicijskih partneric.

Dokumenta pa za zdaj ne podpirajo v zunajkoalicijski partnerici Levici, kjer si želijo več sredstev za znanost in manj za obrambo. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca poleg tega od ministrstva za finance tudi še niso prejeli vseh dokumentov, da bi lahko oblikovali jasno stališče, rebalans tako "načeloma trenutno njihove podpore nima".

Bertoncelj za sprejem rebalansa v 90-članskem DZ potrebuje navadno večino glasov, peterica strank manjšinske vlade pa jih lahko prispeva 43. Ob predpostavki, da bosta rebalans po vsej verjetnosti podprla tudi poslanca narodnosti, pridemo do zadostnih 45 glasov, vsekakor pa bi še z glasovi devetih poslancev Levice postopek sprejemanja tekel veliko bolj udobno. Glasovanje v DZ je pričakovati v začetku marca.