c S
Prva letošnja seja sveta ECB v znamenju iskanja ravnotežja 24.01.2019 07:50 Frankfurt, 24. januarja (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) se bo danes sestal na prvi letošnji seji, ki bo tudi premierna za novega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta. Odmevnejših odločitev ni pričakovati, bo pa predsednik ECB Mario Draghi po pričakovanjih analitikov v izjavah po seji iskal ravnotežje pri namigih o denarni politiki v tem letu.

ECB in nacionalne centralne banke v evrskem območju so sicer s tem letom prenehale neto nakupe obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB zagnal marca 2015, da bi povečal razpoložljivo likvidnost v finančnem sistemu in spodbudil inflacijska pričakovanja. Nakupi se po novem izvajajo le s sredstvi od dospelih obveznic in ne več z novim denarjem, to pa pomeni korak v smeri umika iz protikriznega načina delovanja.

A gospodarske razmere so se v zadnjem času poslabšale. Če je svet ECB decembra, ko je malenkost znižal oceno gospodarske rasti v območju evra, ocenil, da so tveganja za gospodarsko dejavnost v splošnem še vedno uravnotežena, pa je Draghi že takrat ocenil, da se tveganje preveša v negativno smer.

Pozneje je ocenil, da je gospodarska slika slabša od pričakovanj, poleg tveganj, povezanih s protekcionističnimi grožnjami in trgovinskimi napetostmi med ZDA in Kitajsko, ki so se negativno odrazile na delovanju nemškega gospodarstva, pa so tu še nevarnost brexita brez dogovora, negativne posledice protestov v Franciji in vnovič bolj izrazita stagnacija italijanskega gospodarstva.

December je prinesel tudi umiritev inflacije na 1,6 odstotka in v luči šibkih inflacijskih pritiskov v ECB za letos napovedujejo inflacijo nekoliko pod srednjeročnim ciljem, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

Trgi, ki danes ne pričakujejo sprememb v denarni politiki, bodo v tej luči po poročanju tujih tiskovnih agencij pozorni predvsem na signale, ki jih bo Draghi dal po seji. Iskal naj bi ravnotežje v sporočilih, da bo trge pomiril, a ne ustvarjal prevelike panike glede razmer v evrskem območju.

Trgi v primeru nadaljnjega nespodbudnega razvoja dogodkov pričakujejo, da bo ključna obrestna mera pri nič odstotkih ostala vse do konca leta, če ne celo do prvih mesecev 2020. Ob tem bi utegnil svet ECB v primeru zaostrovanja razmer poseči po vnovični obsežnejši dolgoročni operaciji refinanciranja bank. V vsakem primeru pa v Frankfurtu poudarjajo, da so vsa t. i. nestandardna krizna orodja denarne politike zdaj del nabora ukrepov centralne banke in da jih lahko po potrebi uporabijo.