c S
Zaenkrat dva interesenta za generalnega direktorja Arsa 23.01.2019 15:27 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Na natečaj za generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) sta do danes prispeli dve vlogi. Rok za oddajo vlog se je sicer iztekel v torek opolnoči, kar pomeni, da lahko kakšna vloga še prispe, so za STA povedali na ministrstvu za javno upravo, ki vodi postopek.

"Po pregledu vlog se bo na seji sestala posebna natečajna komisija, ki bo v razgovorih s kandidati ugotavljala njihovo usposobljenost in primernost," so dodali na ministrstvu. Seznam primernih kandidatov bodo poslali na okoljsko ministrstvo, ki bo vodilo nadaljnje postopke. Generalnega direktorja Arsa bo imenovala vlada.

Ministrstvo za okolje in prostor je razpis za generalnega direktorja Arsa objavilo v začetku januarja. Direktorja iščejo za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Od kandidatov med drugim pričakujejo ustrezno izobrazbo s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved ali naravoslovja, matematike in računalništva, najmanj sedem let delovnih izkušenj ter funkcionalna znanja upravnega vodenja in upravljanja kadrovskih virov. Kandidati so morali prijavi predložiti tudi vizijo prednostnih nalog in razvoja agencije.

Z mesta generalnega direktorja agencije je novembra odstopil Joško Knez, potem ko je minister za okolje in prostor Jure Leben konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom Arsa v primeru dveh postopkov, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Ugotovitve neodvisne komisije za notranji nadzor so pokazale številne nepravilnosti, saj sta bili pri obeh postopkih kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb.

Vlada je nato na položaj v. d. generalnega direktorja Arsa imenovala Gregorja Slugo, ki je pred tem od leta 2013 opravljal naloge namestnika generalnega direktorja agencije. Sluga bo Arso kot v. d. generalnega direktorja vodil do imenovanja generalnega direktorja, vendar največ šest mesecev - do 15. maja.