c S
Slovenija na Bloombergovi lestvici inovativnosti zasedla 31. mesto 23.01.2019 12:47 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Ameriški poslovni portal Bloomberg je objavil lestvico 60 najbolj inovativnih držav na svetu. Slovenijo, ki lani ni bila uvrščena na seznam, so letos uvrstili na 31. mesto, za Španijo in pred Madžarsko. Najbolj inovativna država na seznamu je tudi letos Južna Koreja, sledita ji Nemčija in Finska.

Slovenija je od 100 možnih prejela 64,11 točke (vodilna Južna Koreja 87,38). Najvišje, na drugo mesto, se je uvrstila po kriteriju učinkovitosti terciarnega izobraževanja, po kriteriju dodane vrednosti v predelovalnem sektorju pa je zasedla osmo mesto. Najslabše se je Slovenija odrezala pri patentni aktivnosti, kjer je zasedla 60. mesto.

Bloomberg je lestvico objavil sedmo leto zapored, v raziskavi pa je upošteval sedem različnih kriterijev. Objavili so jo v času trajanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, kjer svetovni voditelji razpravljajo o globalizaciji, pa tudi pomenu inovacij.

Pri pripravi letošnje lestvice je Bloomberg sprva v obzir vzel 200 držav, nato pa izbor oklestil in objavil lestvico 60 najbolj inovativnih.