c S
Conventa letos združuje 125 ponudnikov in 178 kupcev 23.01.2019 12:46 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Na Gospodarskem razstavišču se je danes začela dvodnevna Conventa, poslovna borza t. i. nove Evrope, ki je namenjena poslovnim srečanjem, kongresom in motivacijskim potovanjem. 11. Conventa združuje 125 ponudnikov iz 15 držav ter 178 vabljenih gostov oz. kupcev iz 44 držav. 90 odstotkov tujih organizatorjev srečanj se dogodka udeležuje prvič.

Conventa se je skozi leta za mnoge ponudnike iz regije uvrstila med praktično obvezne vsakoletne dogodke, je bil na novinarski konferenci ob začetku dogodka zadovoljen direktor Zavoda-Kongresnoturističnega urada Miha Kovačič. Organizatorji se pri predstavljeni ponudbi osredotočajo na t. i. novo Evropo - predvsem države iz jugovzhoda in vzhoda celine, ki veljajo za razvijajoče se, eksotične destinacije. Takšne destinacije namreč organizatorji poslovnih potovanj intenzivno iščejo, je povedal Kovačič.

Na drugi strani se Conventa trudi vsako leto pripeljati najmanj 80 odstotkov novih tujih organizatorjev srečanj, tako da lahko tradicionalni razstavljalci vsako leto najdejo nove kupce. Najbolj se je sicer med tujimi letos povečalo število razstavljalcev iz balkanskih držav - Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, kar je posledica stabilizacije tega območja, je ocenil soustanovitelj Convente Gorazd Čad.

Letošnje posebnosti Convente so osvežena zasnova programa mreženja oz. družabnih dogodkov, razglasitev prejemnikov certifikatov Meetings Star (ocenjevanje hotelov in kongresnih prizorišč) ter razglasitev najboljših kongresnih destinacij nove Evrope. Prav tako Conventa vsako leto postaja okolju prijaznejša - tako so iz plastenk prešli izključno na vodo v steklenicah, namesto papirja pa udeležence spodbujajo, da vse informacije o borzi poiščejo v dogodku namenjeni mobilni aplikaciji.

Tudi letos bo Conventa vabljene udeležence popeljala na študijska potovanja - raziskovali so že Ljubljano, obiskali pa bodo lahko še Bled, Bohinj, Kranjsko Goro, Novo Gorico, Portorož in Piran, Zagreb, Beograd in Gradec.

Kongresni turizem sicer za Slovenijo predstavlja veliko priložnost, je poudarila Karmen Novarlič iz Slovenske turistične organizacije (STO). Povprečen kongresni gost namreč potroši najmanj trikrat več od prostočasnega gosta. Kongresni turizem je zato velikega pomena pri doseganju cilja slovenskega turizma, ki je štiri milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj. Za leto 2018 so prilivi ocenjeni na 2,7 milijarde evrov.

Druga pomembna prednost kongresnega turizma je desezonalizacija. Dve tretjini kongresnih gostov namreč v Slovenijo pride izven glavne poletne sezone, je spomnila Novarličeva.

V Evropi bo kongresni turizem še naprej rasel, je ob tem ocenila govornica. Kot prednosti Slovenije na tem področju pa je izpostavila odlično lego, razvito infrastrukturo, varnost in dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Slovenija je ob tem v zadnjih letih tudi občutno povečala svojo prepoznavnost kot kongresna destinacija, je še spomnila.

Soustvarjalec Convente je tudi Turizem Ljubljana. "V Sloveniji ni drugih dogodkov, ki bi se lahko primerjali s Convento," je poudaril vodja področja poslovnega turizma v Kongresnem uradu Ljubljana Jan Oršič.

Analiza, opravljena med 407 kongresnimi gosti Ljubljane v letu 2018, je pokazala, da povprečen kongresni gost v treh dneh v Ljubljani porabi 1533 evrov oz. 511 evrov na dan. Ta znesek vključuje tudi kotizacijo, prevoz do destinacije in nočitve. So se pa lani povečali izdatki teh gostov za izlete (na 90 evrov), zabavo (64 evrov) ter kulturo (49 evrov).

Nadaljnji razcvet kongresnega turizma v Ljubljani sicer omejujejo tako kongresne kot hotelske zmogljivosti ter zmogljivosti ljubljanskega letališča. Slovenska prestolnica lahko trenutno gosti dogodke z do okoli 2000 udeleženci, pri čemer so kapacitete prizorišč in hotelov medsebojno usklajene, je ocenil Oršič.

Velika pridobitev je petzvezdični hotel Intercontinental, saj lahko zdaj Ljubljana poda ponudbo tudi v primeru izrecnega povpraševanja po petzvezdičnem produktu. Prestolnici se ob tem obetata še vsaj dva nova hotela, eden pri Bavarskem dvoru in drugi pri Kongresnem trgu, in po nekaterih informacijah bi lahko tudi ta gradnja prinesla nove zmogljivosti s petimi zvezdicami. Gospodarsko razstavišče ob tem načrtuje gradnjo večje kongresne dvorane, s čimer bo Ljubljana lahko odgovorila na še več povpraševanj.

V zadnjih letih se je namreč povečalo tudi število prostočasnih gostov in številne agencije tudi za te turiste hotelske zmogljivosti rezervirajo za leto dni vnaprej. Tako se je Ljubljani lani zgodilo, da so morali že zavrniti kongresna povpraševanja zaradi zasedenosti kapacitet, je še dodal Oršič.