c S
Pri vlogah za zaposlovanje tujcev odpravili večje zaostanke 23.01.2019 08:15 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Stanje na področju zaposlovanja in dela tujcev se je močno izboljšalo in poteka tekoče, ugotavljajo na ministrstvu za delo. Konec lanskega septembra je bilo nerešenih zadev 6662, v torek pa 2957. Zavod za zaposlovanje je namreč kadrovsko okrepil to področje in večjih zaostankov ne beleži več.

Kot so sporočili z ministrstva, so aktualno stanje primerjali z datumom prvega skupnega sestanka predstavnikov ministrstva in zavoda za zaposlovanje, ki je potekal septembra lani.

V naslednjih mesecih je po ocenah ministrstva sicer pričakovati porast števila vlog za izdajo dovoljenj in soglasij, saj ostaja povpraševanje po tujih delavcih zaradi gospodarske rasti še vedno veliko, poleg tega je pred vrati nova sezona zaposlovanja, med drugim v gradbeništvu, kmetijstvu in turizmu.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo lani izdanih skupno 42.583 delovnih dovoljenj in soglasij za delo tujcev, letos pa se bo to število po pričakovanjih povzpelo nad 50.000.

Zavod za zaposlovanje v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo v prvih mesecih letošnjega leta pripravlja tudi niz posvetov za delodajalce. Predvidenih je osem srečanj, na katerih se bodo delodajalci lahko seznanili z novostmi pri zaposlovanju tujcev. Prvi posvet, ki je potekal v Mariboru, je po ocenah ministrstva naletel na odličen odziv.