c S
Bertoncelj želi v novem naložbenem programu InvestEU več poudarka malim državam 23.01.2019 07:27 Bruselj, 22. januarja (STA) - Slovenija želi, da bi bilo v novem naložbenem programu InvestEU v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027 več poudarka namenjenega majhnim državam, saj je sedanji naložbeni program bolj naklonjen velikim državam z velikimi projekti, je danes v Bruslju poudaril finančni minister Andrej Bertoncelj.

InvestEU, ki bo nadomestil sedanji evropski sklad za strateške naložbe (Efsi), poznan tudi kot Junckerjev sklad, ter na enem mestu združil financiranje v obliki posojil in jamstev, je bil osrednja tema današnjega zasedanja finančnih ministrov EU v Bruslju.

Slovenija podpira zakonodajni predlog za InvestEU kot korak v pravo smer, še zlasti predlagane rešitve za poenostavitev postopkov, se pa zavzema za večji poudarek malim državam z malimi projekti, je izpostavil Bertoncelj.

Prizadevali si bodo, da bodo pri "delitvi te pogače" enakovredno zastopane vse regije, ne glede na ekonomsko moč regije oziroma posameznih članic, je pojasnil minister in izpostavil, da že nekaj časa obstajajo očitki, da je sedanji program Efsi bolj naklonjen večjim državam.

Slovenija je sicer po tem, koliko naložb je spodbudila v okviru sklada Efsi v deležu od BDP, na 13. mestu v EU. EIB je odobrila za 161 milijonov evrov financiranja, kar naj bi spodbudilo za 927 milijonov evrov naložb, kažejo podatki na spletnih straneh Evropske komisije.

Na vprašanje, zakaj ni Slovenija Junckerjevega sklada izkoristila bolje, je Bertoncelj odgovoril, da je zadeva kompleksna ter da se je treba zavedati, da EIB črpa sredstva na trgu, da je financiranje namenjeno posameznim projektom, ne državam in da banka po pravilu skrbnega gospodarja odobri financiranje za najboljše projekte.

"Del krivde je tudi na naši strani," je priznal minister in poudaril, da se morajo potruditi, da bodo sposobni pripraviti projekte, ki bodo "bankable", torej da jih bo banka sposobna oziroma pripravljena financirati. Verjame, da je Slovenija sposobna pripraviti takšne projekte.

V prihodnje minister v okviru evropskega naložbenega programa pričakuje več poudarka na zelenih oziroma trajnostnih projektih ter projektih za spodbujanje inovativnosti v območju evra. To je po njegovih besedah v skladu s cilji Slovenije, ki prav tako želi okrepiti financiranje razvoja in raziskav.

Novi naložbeni program InvestEU naj bi do leta 2027 spodbudil za 650 milijard evrov naložb. Nekaj ključnih vprašanj je še odprtih glede upravljanja projekta, pri čemer se Slovenija zavzema za enakopravno udeležbo majhnih članic.

Odprt je po ministrovih besedah tudi še vidik regijske in sektorske zastopanosti, pri čemer Slovenija želi, da se poleg klasičnih infrastrukturnih projektov več financira razvoj in raziskave ter trajnostne, zelene projekte.

Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je danes v Bruslju članice pozval, naj februarja dosežejo politični dogovor, ki bo izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom, in izkoristijo priložnost, da se ta dosje zapre do majskih evropskih volitev.