c S
Nadzorniki SDH med drugim o strategiji turizma, v zraku kadrovske odločitve 23.01.2019 07:33 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) bodo danes med drugim nadaljevali obravnavo strategije upravljanja z državnimi naložbami v turističnem sektorju. V zraku pa so tudi kadrovske odločitve. Že nekaj časa se namreč govori, da naj bi na čelu holdinga v kratkem prišlo do menjave, žezlo pa naj bi od Lidije Glavina prevzel Andrej Božič.

Božič, sicer najbolj znan kot tisti, ki je Steklarno Hrastnik poslovno prestrukturiral v eno uspešnejših slovenskih podjetij, je mandat člana uprave SDH začel ta teden, s tem in decembrskim prihodom Boštjana Kolerja pa je uprava SDH postala tričlanska in s tem zakonsko popolnjena.

Od imenovanja novih članov uprave ter tudi nedavnega imenovanja nove nadzornice Karmen Dietner se v medijih omenja, da bi se lahko predsednici uprave Glavini, ki je sicer v času vodenja holdinga izpeljala nekaj odmevnih primerov na čelu s prodajo NLB, zamajal stolček. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi se nadzorniki s predsednico uprave dogovarjali o sporazumnem odhodu s funkcije.

Točka o kadrovskih zadevah v predlog dnevnega reda, ki je bil posredovan ob sklicu seje, po besedah prvega nadzornika holdinga Damjana Beliča ni bila vključena, je pa možna širitev na sami seji. Za zdaj ni jasno, ali se bo to zgodilo. Informacij glede pogovorov z Glavino o njenem sporazumnem odhodu kot alternativi razrešitvi Belič ni želel komentirati.

V primeru odhoda Glavine iz uprave bi bila ta sicer spet dvočlanska, a s tem vseeno normalno operativna.

Za tak scenarij se po neuradnih podatkih časnika Delo že od prevzema vodenja vlade zavzema največja vladna stranka LMŠ, v zadnjem obdobju pa tudi SMC, ki jo je prej podpirala.

Med drugim naj bi izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela nadzor v treh pomembnih hotelskih družbah - Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin - ter to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću.

V ta namen naj bi država za prevzem Save razmišljala celo o dokapitalizaciji SDH, Počivalšek pa si želi, da bi do dokončne privatizacije turističnih podjetij za izboljšanje njihovega poslovanja poskrbela posebna turistična enota znotraj upravljavca državnega premoženja.

Prav o strategiji upravljanja s turističnimi naložbami bodo danes med drugim nadaljevali razpravo nadzorniki, ni pa verjetno, da bi jo že zaključili.