c S
Evropska sredstva za celostno ureditev Poljanske ceste 22.01.2019 12:52 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila sofinanciranje ureditve Poljanske ceste v Ljubljani. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta, ki bo spodbudil nemotorizirani promet v mestu, znaša nekaj več kot 2,8 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 957.000 evrov.

Projekt celostne ureditve Poljanske ceste od križišča s Kopitarjevo do Šempetrskega mosta pri Ambroževem trgu med drugim obsega ureditev novih površin za kolesarje in pešce ter obnovo avtobusnih postajališč. Po prenovi bo hitrost na tem odseku Poljanske ceste omejena na 30 kilometrov na uro.

Kot so v sporočilu za javnost izpostavili v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so cilji naložbe izboljšati varnost udeležencev v cestnem prometu, povečati pretočnost kolesarskih vpadnic v mesto z namenom čim širše uporabe ter ustvariti povezano in pregledno mrežo odprtih kolesarskih stez visoke kakovosti na celotnem območju Mestne občine Ljubljana, ki bodo enako dostopne za vse, varne in prepoznavne. Cilj je tudi ohraniti in urediti naravne elemente javnega prostora ter tako izboljšati turistično ponudbo.

Ustrezne in primerne kolesarske in peš površine bodo po njihovih navedbah prispevale k razvoju trajnostne mobilnosti. S tem bodo pripomogle tudi k izboljšanju kakovosti zraka v mestu, boljši povezanosti po funkciji različnih delov mesta, izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanem območju ter povečanju prometne varnosti.