c S
Na kratko iz gospodarstva 22.01.2019 07:01 Ljubljana, 21. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje Jurija Snoja in za v. d. direktorja imenovala Mitjo Bobnarja. Ministrica za delo Ksenija Klampfer je sprožila natečajni postopek za imenovanje generalnega direktorja, Bobnar pa bo delo v. d. generalnega direktorja opravljal do imenovanja, vendar ne več kot šest mesecev.

Poleg tega je vlada s torkom imenovala dosedanjega direktorja Javnega zavoda Park Škocjanske jame Stojana Ščuko za v. d. direktorja, in sicer do imenovanja direktorja, vendar najdlje za šest mesecev. Ščuki namreč danes poteče mandat.

Vodenje trgovca z zabavno in hišno elektroniko Big Bang bo s 1. februarjem kot glavni izvršni direktor prevzel Uroš Mesojedec, mesec dni pozneje pa se mu bo v upravi pridružil še Robert Sraka, ki bo prevzel funkcijo izvršnega direktorja za področje IKT in podpore poslovanju, so danes sporočili iz družbe, ki je od lanskega septembra v rokah podjetja Bidigital. To je v 60-odstotni lasti Adventure holding in 40-odstotni lasti hčerinske družbe York Capital Management Global Advisors. Big Bang trenutno vodi Uroš Ponikvar, za širitev uprave pa so se v družbi odločili zaradi "vedno bolj dinamičnih razmer v trgovski panogi ter usmeritev nove strategije, ki velik poudarek daje povezavi in nadgradnji prodajnih poti, vpeljavi novih in razvoju obstoječih storitev, celostni digitalizaciji in postavitvi kupca v center prodajnega procesa". Omenjena nova strategija je v pripravi in bo predvidoma zaključena v naslednjih mesecih.

Prvi mož madžarskega bančnega velikana OTP Sandor Csanyi, sicer tudi eden najbogatejših Madžarov, je za poslovni časnik Vilaggazdasag potrdil, da ima banka načrte za prodor v Slovenijo, pisanje časnika povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Podrobnosti ni razkril, APA pa povzema pisanje slovenskih medijev, da je OTP med najresnejšimi interesenti za nakup Abanke, ki jo mora država v skladu z zavezami do Evropske komisije prodati do 1. julija letos, zanjo pa naj bi se ob OTP zanimalo še vsaj pet interesentov. Poleg tega naj bi bila OTP pogledovala tudi po SKB banki iz skupine Societe Generale, od katere je na Hrvaškem leta 2017 že kupila Splitsko banko. OTP je bila sicer pred leti že v igri tudi za nakup Nove KBM, a je nato država banko prodala skladu Apollo. OTP naj bi se po pisanju medijev zanimala tudi za vstop v nepremičninski projekt Emonika na območju železniške postaje v Ljubljani.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) poslal odprto pismo, v katerem jih sprašuje o smiselnosti njihovega nakupa zemljišč na območju Brod-Drage, na katerih je občina v sodelovanju s Stanovanjskim skladom RS načrtovala nadaljevanje stanovanjske politike. Pozval jih je k preučitvi primera in sprožitvi postopkov za prodajo zemljišč po tržno ocenjeni vrednosti, so sporočili iz občine. Gre za zemljišča, ki jih je na dražbi v stečajnem postopku podjetja Brod Invest kupil DUTB, saj je sklad ponudil manj.

Družba Deloitte je v petek podelila priznanje Green Frog Award 2018 za najboljše finančno poročilo o trajnostnem razvoju. Nagrado je prejel Telekom Slovenije, so sporočili iz Deloitta.