c S
Evroskupina poskuša oživiti projekt skupnih jamstev za bančne vloge 22.01.2019 07:25 Bruselj, 21. januarja (STA) - Za krepitev mednarodne vloge evra je pomembno končati bančno unijo, torej vzpostaviti tudi evropski sistem jamstev za bančne vloge, se glasi eno od sporočil po današnjem sestanku evroskupine. Ta kočljiv projekt je sicer v slepi ulici. Evroskupina se je danes odločila, da poskuša izhod poiskati v okviru nove, bolj politične delovne skupine.

Finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenski minister Andrej Bertoncelj, so danes v Bruslju razpravljali o krepitvi mednarodne vloge evra, zlasti kot valute v mednarodnih transakcijah.

Evropska podjetja po oceni Evropske komisije še vedno prepogosto trgujejo v ameriških dolarjih, včasih celo med seboj, kar jih izpostavlja valutnim in političnim tveganjem.

Krepitev mednarodne vloge evra, ki je sicer nedavno praznoval dvajset let in je za ameriškim dolarjem druga najbolj uporabljana valuta na svetu, je del širših prizadevanj krepitve vloge EU na svetovnem odru v dobi izolacionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Da bi izenačili težo evra in ameriškega dolarja, je med drugim treba končati določene začete projekte v območju evra, vključno z bančno unijo, je po sestanku evroskupine opozoril šef evropskega reševalnega sklada Klaus Regling.

Ob tem je Regling znova izpostavil pomen skupnega sistema jamstev za bančne vloge, tretjega stebra bančne unije, znanega po okrajšavi Edis. Če bi imeli Edis, bi bili vsi programi pomoči v minuli finančni krizi bistveno manjši, je ponazoril.

Da bi oživili ta projekt, so se ministri danes dogovorili za dvig razprave na bolj politično raven z vzpostavitvijo posebne visoke delovne skupine, je pojasnil šef evroskupine Mario Centeno. Cilj je zagotoviti bolj osredotočeno in manj akademsko razpravo.

Skupina za Edis, ki jo bodo sestavljali namestniki ministrov, bo aprila pripravila vmesno poročilo, nato pa še eno poročilo junija, ko se pričakuje drugi krog odločitev o prenovi evrskega območja.

Po potrditvi razvodenele reforme konec lanskega leta, ki vključuje zlasti reformo evropskega reševalnega sklada ESM, se zdaj nadaljujejo težka pogajanja o spornem skupnem sistemu jamstev za bančne vloge in evrskem proračunu, pa tudi veliko podrobnosti glede decembrskega dogovora je še treba doreči.

Evroskupina je danes tudi sprožila proces imenovanja novega člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB), ki bo nasledil Belgijca Petra Praeta, ki se mu mandat izteče 31. maja.

Finančni ministri območja evra bodo kandidata izbrali februarja, dokončno pa naj bi ga unija potrdila marca. Med možnimi kandidati se omenja guverner irske centralne banke Philip Lane.

Evropska komisija je sicer evroskupino danes prvič obvestila o pripravah scenarijev v povezavi z brexitom, tudi o pripravah na brexit brez dogovora, ki si ga sicer nihče ne želi, je povedal Centeno. Konkretnejši ni bil.

V Bruslju je danes še odmeval tudi dogovor Evropske komisije in Italije glede proračuna. Evroskupina Italijo poziva k izvedbi dogovorjenega.

To je "zmaga dialoga", je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici ter opozoril, da so določene skrbi tudi glede prihajajočih let 2020 in 2021.