c S
Finančni ministri EU o novem naložbenem programu InvestEU 22.01.2019 07:43 Bruselj, 22. januarja (STA) - Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o vzpostavljanju novega naložbenega programa InvestEU. Ta bo v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027 nadomestil sedanji evropski sklad za strateške naložbe, poznan tudi kot Junckerjev sklad, ter na enem mestu združil financiranje v obliki posojil in jamstev.

Slovenija podpira zakonodajni predlog za InvestEU in pozdravlja združitev obstoječih programov v enega, vendar pričakuje dodatne izboljšave besedila, so sporočili s finančnega ministrstva.

Izboljšave pričakuje glede vloge Evropske investicijske banke (EIB) in nacionalnih razvojnih bank ter glede postopkovnih oziroma izvedbenih pravil, tako da bo omogočen dostop do financiranja vsem članicam EU ne glede na velikost in investicijski potencial.

Na zasedanju, ki se ga udeležuje tudi slovenski minister Andrej Bertoncelj, bodo razpravljali še o reformi evropskega sistema finančnega nadzora v luči brexita, ki ga je Evropska komisija predlagala septembra 2017.

Evropski sistem finančnega nadzora je bil vzpostavljen leta 2010 kot odziv na finančno in gospodarsko krizo. Sestavljen je iz treh agencij, ki nadzorujejo posamezne sektorje in institucije, ter Evropskega odbora za sistemska tveganja, ki nadzoruje celoten sistem.

Tri evropske agencije za izvajanje mikro nadzora so: Evropski bančni organ (Eba), ki se iz Londona seli v Pariz, Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma) s sedežem v Parizu ter Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine (Eiopa) s sedežem v Frankfurtu.

Izstop članice z največjim evropskim finančnim središčem, londonskim Cityjem, terja nadaljnjo reformo. Namen je zlasti preprečiti, da bi britanska podjetja po brexitu izkoristila različna nacionalna pravila v EU in poslovala s članicami z mehkejšimi pravili.

Današnja razprava naj bi bila osredotočena na predlog romunskega predsedstva, da se vprašanje novih pristojnosti za Ebo v boju proti pranju denarja loči od preostalega reformnega svežnja.