c S
Mariborska občina in knjižnica enotno za obnovo na Rotovškem trgu 21.01.2019 14:59 Maribor, 21. januarja (STA) - Mariborski župan Saša Arsenovič se je danes sestal s predstavniki sveta in vodstvom Mariborske knjižnice. Kot so po sestanku sporočili z Mestne občine Maribor, so bili tako županstvo kot predstavniki knjižnice enotni glede lokacije mestne knjižnice, ki bo tako še naprej ostala na Rotovškem trgu.

Arsenovič je že ob nastopu mandata dal jasno vedeti, da je izvedba projekta Mariborske knjižnice ena od njegovih prioritetnih nalog. Zato je že v prvem mesecu županovanja sklical vse deležnike in ključne akterje za razrešitev desetletne sage ene najpomembnejših kulturnih institucij v mestu.

Na sestanku so sodelovali direktorica knjižnice Dragica Turjak, predsednica sveta knjižnice Majda Potrata in njen namestnik Semir Atić. Vsi so se strinjali, da je treba obstoječi projekt analizirati in ponovno ovrednotiti. Skupaj z Atelier arhitekti bodo že prihodnji mesec prevetrili projekt, pri tem pa bo najverjetneje ključna poteza ta, da ga bodo optimizirali z izključitvijo predvidene druge etaže kleti pod Rotovškim trgom.

Ker so se v desetih letih spremenili tudi trendi in potrebe znotraj knjižničarske stroke, bo vodstvo knjižnice posodobilo vsebinska izhodišča ter na novo postavilo prioritetne zahteve, ob arhitekturni zasnovi pa bodo na občini razmišljali celostno. Kot poudarjajo, je namreč lokacija pogojena tudi z načrtovano gradnjo garažne hiše pod Glavnim trgom, ki bi omogočala neposreden dostop do knjižnice.

Za realizacijo projekta bo mariborska občina poleg lastnih iskala tudi finančne vire na državni in evropski ravni, pri tem pa bo skupen cilj vseh čim hitrejša in kakovostna prenova knjižnice, ki je za Maribor izjemnega pomena. Še prej bodo morali znova pridobiti gradbeno dovoljenje, saj je sedanje neveljavno, novega pa pričakujejo do konca poletja 2019.

Kot so v zvezi s tem pojasnili na mestni občini, je bila v skladu z izdelano projektno dokumentacijo v preteklosti predvidena ureditev Rotovškega trga in obnova Mariborske knjižnice v dveh fazah. Prva faza je zajemala podgradnjo dvoetažne konstrukcije, druga faza pa obnovo knjižnice in trga. Gradbeno dovoljenje za prvo fazo je poteklo lani, zato kljub veljavnosti gradbenega dovoljenja za drugo fazo s to ne morejo začeti.

Na mariborski občini so ob tem še napovedali, da se bo podžupan Gregor Reichenberg, ki je v mestu odgovoren za področji arhitekture in urbanizma, naslednji mesec sestal z Atelier arhitekti. Po tem sestanku bo lažje začrtana tudi časovnica projekta.

Prejšnje občinsko vodstvo je želelo knjižnico preseliti drugam, nazadnje v nedokončan stanovanjsko-poslovni kompleks Centrum na Trgu Leona Štuklja, saj je bilo prepričano, da bo takšna rešitev cenejša od obnove knjižničnih prostorov na Rotovškem trgu.

Ker do dogovora tudi v prejšnjem mandatu ni prišlo, knjižnica še vedno životari v pretesnih in dotrajanih prostorih. "Stanje se iz tedna v teden slabša, okvare instalacij so vse pogostejše. Pogoji za delo so neznosni, za uporabnike pa prav tako," že dolgo opozarja direktorica Dragica Turjak.