c S
Po slabem letu 2018 Henkel načrtuje več investicij 21.01.2019 13:46 Düsseldorf, 21. januarja (STA) - Nemški proizvajalec pralnih praškov, lepil in kozmetičnih izdelkov Henkel namerava po slabem poslovnem letu 2018 vložiti več denarja v svoje blagovne znamke, inovacije in digitalno preobrazbo. Od letos dalje se bo vrednost naložb gibala okoli 300 milijonov evrov letno, so danes v Düsseldorfu sporočili iz družbe.

Henklovi prihodki so se lani rahlo zmanjšali. Potem ko jih je bilo v letu prej za 20 milijard evrov, so lani po začasnih izračunih padli na 19,9 milijarde evrov. Na obseg prihodkov so sicer močno vplivala valutna nihanja. Brez teh in brez drugih enkratnih dogodkov bi bila organska rast koncerna 2,4-odstotna. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za približno odstotek na 3,5 milijarde evrov.

Vlagatelje na borzi v Frankfurtu so te številke razočarale. Delnice družbe so se po objavi začasnih podatkov pocenile za več kot šest odstotkov, v nadaljevanju trgovanja pa izgube nekoliko omilile. Od začetka leta se je njihov tečaj znižal za nekaj več kot tri odstotke. Končne podatke za leto 2018 bo koncern objavil 21. februarja.

Vodstvo se namerava odzvati s precej večjimi investicijami: od leta 2019 bo proizvajalec, med drugim znan po blagovnih znamkah Schwarzkopf in Persil, vsako leto investiral dodatnih približno 300 milijonov evrov. S tem bo koncern okrepil naložbe v rast, je napovedal prvi mož koncerna Hans van Bylen. "Želimo nadaljevati svojo vzdržno dobičkonosno rast in dosegati privlačne donose," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Henkel namerava med drugim povsem prenoviti svojo ponudbo izdelkov za nego las z blagovnimi znamkami, kot so Schauma, Syoss in Gliss. Tudi svojo najbolj uspešno znamko pralnih praškov Persil bo osvežil z novimi recepturami in jo ponudil v novih pakiranjih. Inovacije načrtuje tudi pri barvah za lase.