c S
Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih lani višje 21.01.2019 11:31 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Cene industrijskih proizvodov so se lani v povprečju povečale za 1,4 odstotka. Najbolj ali za 6,5 odstotka so se povečale v oskrbi z električno energijo, medtem ko so se najbolj ali za 9,7 odstotka zmanjšale v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov, je danes sporočil statistični urad.

Lani so se povečale tako cene izdelkov za prodajo na tujih trgih, za 1,6 odstotka, kot cene proizvodov za prodajo na domačem trgu, za 1,2 odstotka.

Cene izdelkov, prodanih na trge držav zunaj evrskega območja, so se zvišale za 1,7 odstotka, cene proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, pa za 1,6 odstotka.

Po namenu porabe so se cene izdelkov v letni primerjavi povečale v vseh skupinah. Najbolj v skupini energentov (za 5,5 odstotka), sledile so skupine surovine ter proizvodi za investicije in za široko porabo.

Decembra lani se cene proizvodov v mesečni primerjavi niso spremenile. Prav tako se niso spremenile cene izdelkov za prodajo na domačem trgu, medtem ko so se cene izvoznih proizvodov zvišale za 0,1 odstotka.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila lani 2,1-odstotna.