c S
Evropske borze uvodoma navzdol 21.01.2019 10:45 London, 21. januarja (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlim zniževanjem tečajev vrednostnih papirjev. Med vlagatelji še vedno vlada zaupanje, da se bodo našle rešitve v trgovinskem sporu ter glede vprašanja brexita. Vendar pa so si vzeli nekaj predaha od strme rasti, ki so jo od začetka leta beležili kapitalski trgi, pravijo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,34 odstotka in se giblje okoli 3124 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,41 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,23-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,07 odstotka.

Tečaj evra se je v jutranjem trgovanju nekoliko zvišal in se tako uspel deloma znebiti izgub, ki jih je ustvaril v petek. Zjutraj so na borzi v Frankfurtu z eno enoto skupne evropske valute trgovali po tečaju 1,1375 dolarja, kar je nekaj več kot v petek zvečer. Evropska centralna banka je v petek popoldne določila tečaj evra pri 1,1402 dolarja oz. 0,08 centa višje kot dan prej.

Na pomembnejših borzah v Aziji v začetku novega tedna vlada optimistično vzdušje. Zanj so poskrbeli novi znaki umirjanja napetosti v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, vlagatelje pa so razvedrili tudi podatki o šibki kitajski gospodarski rasti. Ti namreč vzbujajo pričakovanja, da bo Kitajska z novimi ukrepi priskočila na pomoč domačemu gospodarstvu.

Borza v Tokiu je zabeležila 0,26-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,39 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,56 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,54 odstotka, v Južni Koreji za 0,02 odstotka in v Avstraliji za 0,21 odstotka.