c S
Nafta dražja 21.01.2019 09:16 Singapur, 21. januarja (STA) - Cene nafte so se danes zvišale in tako nadaljujejo trend iz minulega tedna. Na trgu vlada optimizem, da bosta ZDA in Kitajska uspeli končati trgovinski spor, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena marca, je bilo treba danes zjutraj odšteti 62,94 dolarja, kar je 24 centov več kot ob koncu trgovanja v petek. Teksaška lahka nafta za dobavo v februarju se je glede na petek podražila za 26 centov na 54,06 dolarja.

Trgovci so optimistični, da se bosta ZDA in Kitajska uspeli dogovoriti o odprtih trgovinskih vprašanjih. Mediji so namreč poročali, da naj bi bili obe strani pripravljeni na kompromise, navaja dpa.

Podatki o kitajski gospodarski rasti - drugo največje svetovno gospodarstvo je lani zraslo za 6,6 odstotka, kar je najpočasnejša rast od leta 1990 - na cene niso vplivali, ker so na trgu takšno rast pričakovali.

Cene nafte so podpirali podatki iz ZDA, kjer se je po navedbah družbe Baker Hughes število aktivnih vrtin prejšnji teden zmanjšalo za 21 na 852, kar je najmanj od maja lani.